Curtea de Apel București a întors astăzi o sentință a Tribunalului București, menținând Dispoziția de demolare a imobilului Cathedral Plaza, emisă de Primarul General anul trecut. Inițial, în anul 2022, Tribunalul București suspendase Dispoziția de demolare a clădirii de birouri, vecină cu Catedrala Sfântul Iosif. „Catedrala va rămâne mereu biruitoare”, au crezut și cred preoții.
Bătălia în instanțe dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică din București, Primăria Capitalei și proprietarul clădirii se duce de 17 ani și a trecut prin 9 Curți de Apel ale țării. Conform unei hotărâri judecătorești definitive, Cathedral Plaza trebuia să fie demolată acum 10 ani, însă primarii care s-au succedat la conducerea PMB, Sorin Oprescu și Gabriela Firea, au amânat punerea ei în aplicare.
În octombrie 2022, Primarul Capitalei, Nicușor Dan a venit cu noi precizări, după ce Tribunalul București a dispus suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 a PMB, prin care se intenționa demolarea clădirii. Nicușor Dan denunța atunci plângerea penală făcută împotriva sa, după ce a dorit să pună în executare o hotărâre judecătorească definitivă. Citește aici declarația lui Nicușor Dan: Demolarea Cathedral Plaza e suspendată, reacția lui Nicuşor Dan: consideră de-un tupeu uriaș plângerea penală împotriva sa și anunță recurs
”O hotărâre definitivă din anul 2010 a constatat că autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegal și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul. O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă”, a spus Nicușor Dan în 2022, citat de News.ro.
Clădirea cu 19 etaje se află la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană, la câțiva metri de Catedrala Sfântul Iosif. Cathedral Plaza a fost construită în perioada 20006-2010 de către dezvoltatorul imobiliar Millenium Business Development SRL și era evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.
Citește aici povestea Catedralei Sfântul Iosif, monument istoric: Catedrala Sfântul Iosif din București – povestea unui monument-bijuterie pus în pericol de un mamut din sticlă cu 19 etaje