ARHIVA B365

Dumitru, despre Codul Fiscal: Logica politică a Guvernului bate logica sa economică

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat, la Realitatea TV, că instituția pe care o conduce a avizat negativ, în luna martie, Codul Fiscal propus de Guvern. 

Acesta susține că „Guvernul a venit cu un plan de reducere a taxării fără să prezinte și viziunea pe cheltuieli bugetare”, care, dimpotrivă, este una de creștere. 

Dumitru a declarat că modul în care Guvernul a gândit funcționarea noului Cod Fiscal este de natură să afecteze bugetul statului, acesta atrăgând atenția că, în ceea ce privește Executivul, „logica politică bate logica economică”.

„După estimările noastre, deficitul sare de 3 la sută din PIB în condițiile în care, în 2016, nu s-au luat în calcul creșterile de cheltuieli despre care discutăm acum: dublarea alocației pentru copii, creșterile care se prefigurează cu salariile bugetarilor care sunt de ordinul miliardelor de lei. Opinia noastră a încercat să fundamenteze estimarea pentru deficitul bugetar din 2016 și concluzia a fost una singură: deși, la momentul respectiv, am fost printre puținele voci care spus că există acest risc de deviație majoră la nivelul deficitului care, evident, are consecințe în materie de datorie publică. După estimările noastre, datoria publică ar continua să crească de la aproape 40 la sută din PIB, cât a fost anul trecut, la un nivel de peste 40 la sută, dacă deficitele rămân la 3 la sută din PIB, deja sărim de 50 la sută și ceva din PIB, în următorii ani”, a declarat Ionuț Dumitru, la Realitatea TV.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button