ȘTIRI

Duminica Tomii. Tradiţii şi obiceiuri de Paștele Morților, ziua care încheie Săptămâna Luminată

Duminica Tomii. Tradiţii şi obiceiuri de Paștele Morților. Duminica Sfântului Apostol Toma, prima duminică după Paşte, este singura duminică din anul bisericesc dedicată şi închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos.

Duminica Tomii. Tradiţii şi obiceiuri de Paștele Morților. Astăzi este ultima zi din Săptămâna Luminată, una încărcată de tradiţii şi obiceiuri pentru creştinii ortodocşi.

Pentru că duminică este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților, sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor.

Ziua poartă numele de Duminica Tomii, marcând momentul în care Iisus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuitorului.

Duminica Tomii. Tradiţii şi obiceiuri de Paștele Morților

În Duminica Tomii sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.

Tot în Duminica Tomii, în timpul slujbei, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților, notează Antena3. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate pentru a umbla prin locurile în care doresc.

După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajunilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor, mai noteză sursa citată.

Astăzi, credincioșii își plâng morții la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber.

Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button