Dulceţuri şi gemuri contrafăcute, în Capitală

de:
14 dec. 2010
0 Afișari
Dulceţuri şi gemuri contrafăcute, în Capitală

Una dintre cele mai grave abateri constatate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vizează comercializarea dulceţurilor destinate persoanelor ce suferă de diabet. Deşi pe etichetă vânzătorii promovează marfa ca fiind bună de consum şi în cazul diabeticilor, în urma testelor efectuate a rezultat că gemurile au aceeaşi compoziţie cu borcanele normale.

„Gemurile pentru diabetici, importate din Bulgaria, aveau în denumire termenul pentru diabetici deşi erau produse obişnuite, fără destinaţie nutriţională specială. Produsele erau realizate cu îndulcitorul sorbitol, iar în denumirea sub care se vindeau nu se menţiona cu îndulcitor. De asemenea, produsele gem de căpşuni şi gem de zmeură, tot importate din Bulgaria, aveau menţionate în lista ingredientelor colorantul ponceau -4R, fără a exista pe eticheta produsului atenţionarea referitoare la faptul că acesta poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora în conformitate cu prevederile art. 31 din Regulamentul 1333/2008″, se precizează în raportul de control întocmit de ANPC.

Pe lângă neregulile în ceea ce priveşte etichetarea, comisarii au descoperit că unele gemuri erau expirate chiar şi de şapte luni, prezentând mucegai la suprafaţă. În plus, inspectorii au notat faptul că clienţii erau induşi în eroare pentru că fructele menţionate pe etichetă nu se regăseau în compoziţie. „Gemurile de prune, de zmeură, de vişine şi de fructe de pădure aveau ca ingredient principal piure de mere deshidratate şi nu fructele menţionate pe eticheta produsului. Astfel a fost constatată folosirea de denumiri menite să înşele cumpărătorul asupra compoziţiei produsului şi susceptibile a-l determina să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o”, au concluzionat comisarii ANPC.

În cadrul controlului au fost verificate 35,6 tone de produse, din care 21 de tone nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare. Astfel, comisarii ANPC au retras de la comercializare 561 kg de gemuri, jeleuri, marmelade de fructe şi piure de castane care erau improprii consumului uman, alte 12 tone fiind oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 329 amenzi contravenţionale, în valoare de 772.600 lei, în toată ţara.

Cookies