Înainte de free Cycle, despre … waste.
Toți aveam casele pline de obiecte uitate prin dulapuri, sertare și debarale, obiecte pe care nu le mai folosim, dar de care (încă) nu ne despărțim. Că poate, totuși, ne mai trebuie cândva, la ceva.
Toți avem, probabil, șifonierele pline de lucruri pe care nu le mai purtăm. Că poate „se-ntoarce moda”, că poate o să mai slăbim un pic, cât să ne vină te miri ce blugi ori sacou la fel de bine ca atunci când le-am cumpărat.
Și, câteodată, probabil că pe toți ne-apucă o dorință uriașă de a face loc în casă. Vine momentul în care suntem pregătiți să renunțăm la toate lucrurile care, de fapt, nouă nu ne mai trebuie, dar sunt în stare bună și foarte bună și pe care nu ne încumetăm să le aruncăm la gunoi, fiindcă știm sigur că, undeva, poate chiar la doi pași de noi, există oameni pentru care ar fi de mare folos.
Când te hotărăști să dai obiectelor pe care nu le mai folosești șansa la o a doua viață, pot apărea întrebări-problemă: Cum faci? Unde te duci cu ele? De unde știi cui i-ar trebui un aspirator, un șifonier, un rând din hainele care au rămas mici copilului (hainele copiilor, de regulă, au acest dar: rămân mici parcă peste noapte, deseori abia purtate)?
Sigur, există și centre de donații, care sunt de un mare ajutor în astfel de situații.
Dar există, mai nou, grupurile foarte specializate. Un astfel de grup este „free Cycle București”, o comunitate virtuală extraordinară, unde bucureștenii donează, efectiv, orice.
Descriu onest obiectele, le fotografiază, le postează și le oferă oricui ar putea avea nevoie de ele. Și am descoperit acolo orice, de la plușuri la șifoniere și de la veselă pentru animălușe (gen castroane pentru căței) și până la ghiozdane, saltele de pat și cărucioare pentru bebei.
Mihail, de pildă, scrie:
Buna ziua, dozez 3 plase de hăinuțe pentru fetite(de la body pâna la căciulițe etc) nou nascuți pana la 3-4 luni…Majoritatea nu au fost folosite! Se ridica din Șoseaua Pantelimon. Sector 2
Georgiana spune și ea:
Bună, se donează scaun Ikea antilop, ridicare din Bragadiru.
Ce mai donează bucureștenii din aceaastă comunitate? Cum spunea, practic orice:
Donez imprimantă cu scanner Canon MP250 funcțională, nu găsesc cablul de curent, dar e banal se găsește peste tot.
Sau:
Am de dat o bicicletă fitness mai… vintage. Nu știu cât de bine îi mai merg vitezele, dar îți faci treaba cu ea. Este destul de grea, recomand poate să veniți cu mașina sau în 2 persoane.
„Freecycling” – „reciclare gratuită” este un concept extraordinar de simplu și tot mai popular, mai ales în comunitățile virtuale. Este felul în care oamenii combat risipa, una dintre cele mai mari probleme ale societății moderne.
Risipa, mai ales în țările dezvoltate, ia aproape toate formele imaginabile: aruncăm mâncare, obiecte electronice și electrocasnice, aruncăm îmbrăcăminte și încălțăminte, aruncă mobilier… Aruncăm, efectiv, orice.
Potrivit The World Count, numai anul acesta, numai până azi, omenirea a produs aproape 1 miliard și jumătate de tone de gunoi.
Într-un clasament al gunoaielor, ceea ce aruncă fiecare din propriile case – de la mâncare și până la obiecte – se află în top, pe un suprinzăror loc 3:
În aceste condiții, freecycling este cu atât mai mult o idee minunată.