Duelul Viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?

de:
26 sept. 2011
0 Afișari
Duelul Viorilor -- Stradivarius sau Guarnieri?

Cea de-a doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se desfăşoară între 8 şi 12 aprilie, cinci zile de sărbătoare care înseamnă trei recitaluri şi două concerte.

 

Din motive independente de voinţa organizatorilor recitalul de marţi, 9 aprilie, cu violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul VALENTIN GHEORGHIU se înlocuieşte cu o surpriză şi anume întâlnirea a două viori de colecţie: Guarneri del Gesù (1731) – supranumită “Catedrala” şi Stradivarius (1694) mânuite de cei doi mari violonişti ce s-au „duelat” deja de două ori pe scenele din România: Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru. Cele două ediţii ale turneului Duelul Viorilor au umplut până la refuz sălile de concert din toată ţara, dovedind admiraţia şi respectul publicului pentru sunetul extraordinar al viorilor, dar mai ales pentru măiestria celor doi mari instrumentişti care le pun şi mai mult în valoare.

 Vioara Stradivarius este construită de celebrul lutier italian în 1694, iar instrumentul este pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de șase ani. Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu, este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află. Recitalul de pe 9 aprilie, de la Sala Radio, va fi o avanpremieră a frumoasei şi amicalei întreceri artistice – Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge în 2013 la a treia ediţie.  

 

Cei doi violonişti vor interpreta: N. Paganini: Capriciul nr. 23 (Liviu Prunaru), Fr. Kreisler: Recitativ și Scherzo (Gabriel Croitoru), L. Berio: Duetul nr. 1 în sol minor (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru), S. Prokofiev: Sonata pentru doua viori, op. 56 (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru), L. Sphor: Duetul nr. 2 (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru).

 

 Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul GABRIEL CROITORU, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care «Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră » de Pablo de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

În anii 2011 şi 2012 a prezentat – alături de pianistul Horia Mihail şi violonistul Liviu Prunaru – turneele naţionale “Duelul viorilor” şi doar împreună cu Horia Mihail turneul “Vioara lui Enescu la sate”, proiecte ce vor fi continuate şi în acest an.

 

În 1990, violonistul LIVIU PRUNARU, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajunge un artist de talie internaţională: cursul de vară s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 să dețină funcția de director artistic al Academiei « Menuhin » din Elveţia.

I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De şase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său. Muzicianul cântă pe vioara pusă de dispoziție de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius « Pachoud » (1694).

Cookies