Dubiosul caz “Justițiarul de Berceni”. Acuzații tot mai grave de hărțuire împotriva tânărului care “vâna pedofili” prin București

25 nov. 2022
565 Afișari
Dubiosul caz “Justițiarul de Berceni”. Acuzații tot mai grave de hărțuire împotriva tânărului care “vâna pedofili” prin București
Dubiosul caz “Justițiarul de Berceni”. Acuzații tot mai grave de hărțuire împotriva tânărului care “vâna pedofili” prin București | Sursa foto: Justițiarul de Berceni

“Justițiarul de Berceni” s-a născut ca personaj de București într-o zi din primăvara acestui an, în Săptămâna Paștelui, când tânărul Alexandru Costandachi povestea pe internet cum a salvat o femeie de doi hărțuitori care nu-i dădeau pace în tramvaiul 1.

Justițiarul de Berceni – de la „eroul din tramvai” la  hărțuitorul fostei iubite

O povestire cu apel la 112 și cu amendarea numiților hărțuitori despre care lumea a început să vorbească, deci Alexandru a început să devină, într-un crescendo, mai cunoscut, foarte cunoscut, grozav de cunoscut, deja nu numai în București.

Tânărul a încercat apoi să-și definească mai clar “eroul justițiar”. A încercat să răspundă, dacă vreți, la întrebarea clasică de comic books: «Cine e el și cu ce dușmani se luptă?»

O vreme, s-a ocupat cu eliberatul străzilor de bidoane, bucăți de bordură, scaune și alte propteli cu care își mai “rezervă” diverși bucureșteni locuri de parcare în fața casei sau a părvăliei.

Un mit urban care a explodat pe internet

Dar momentul în care conturile sale de social media s-au viralizat cu adevărat a fost acela în care “Justițiarul de Berceni” a devenit “eroul urban” care vânează posibili prădători sexuali, îndeosebi pedofili. Acesta a fost vârful gloriei sale. 

“Justițiarul de Berceni” a ajuns să discute, în Parlament, despre un proiect de lege anti-grooming (grooming este un atunci când un adult construiește o relație strânsă cu un minor pentru a-i câștiga încrederea, pentru ca mai apoi să abuzeze de el, n.red.) Și asta se întâmpla foarte recent, la început de noiembrie. Aceeași perioadă în care Alexandru era invitat le vorbească elevilor din școli sau intra la TV, să vorbească tot despre împărțit dreptatea, despre apărat oameni vulnerabili și altele asemenea.

Prăbușirea Justițiarului de Berceni ca personaj eroic. Acuzațiile de hărțuire

Și, pe cât de spectaculoasă și de rapidă i-a fost ascensiunea, pe-atât de brutal i-a venit prăvălirea. Prima fisură în costumul de supererou a apărut când a ieșit la iveală informația că Diana, fosta lui iubită, a depus încă din 2020 plângere împotriva Justițiarului de Berceni, pe care îl acuza că o hărțuiește. A fost doar începutul.

Într-o discuție cu jurnaliști ai cotidianului Libertatea, Diana povestește că ea și Alexandru Constandachi au început să iasă împreună în februarie 2020. Câteva întâlniri într-o lună de relație „on and off”. O relație pe care ea a încheiat-o după ce s-au certat și el a înjurat-o.

Fosta iubită a Justițiarului de Berceni: M-a asaltat cu telefoane și mailuri

A fost, povestește Diana, primul semnal de alarmă – dar un red flag pe care l-a conștientizat mult mai târziu. Au rămas amici până prin aprilie, când au încercat din nou să fie într-o relație. Dar nu mergea, se certau des, iar în  septembrie s-au despărțit din nou, de data asta definitiv, povestește tânăra.

Diana spune că, în următoarele săptămâni, Alexandru a asaltat-o cu sute de mesaje și apeluri, cu zeci de e-mailuri de pe diferite adrese. Că zilnic, de mai multe ori pe zi, „Justițiarul” a bătut la ușa ei, a sunat la sonerie și a strigat din fața blocului. A făcut și plângere la poliție, în care a scris:

Am blocat zeci de numere de telefon și adrese de e-mail. La fel și numărul său personal, dar a continuat să mă sune cu număr necunoscut. Am peste 100 de apeluri la care nu am răspuns niciodată. Nici la ușă nu i-am răspuns niciodată în această perioadă.

Mesaje amenințătoare: „Răspunde-mi să mă întorc la noapte”

Diana spune că toate e-mail-urile conțineau amenințări subtile de tipul: „O să încep să vin din nou la tine și să încerc să vorbim”, „Știu că ești plecată zilele astea, dar te întorci”, „Anyway, îmi afirmi și mie aceste gânduri: m-ai înșelat, nu m-ai înșelat?”, „O să te caut și o să vorbim”, „Answer me sau mă întorc la noapte!”.

Un moment extram de grav s-a consumat pe 15 septembrie, când Diana a ieșit din apartament, iar Alexandru Constandachi o aștepta în scara blocului. În imaginile surprinse de camerele de supraveghere din bloc  se vede cum Justițiarul nu a lăsat-o să iasă, i-a blocat drumul spre ușa blocului, a tras-o de mai multe ori spre el și a imobilizat-o. 


Înregistrarea video a fost publicată de Marian Godină pe blogul său, unde întreba poliția de ce stagnează plângerea Dianei de doi ani

Alexandru spune că nu-i adevărat, el nu e hărțuitor:

Fosta mea iubită nu este terorizată de mine, nu are contact cu mine de 2 ani, nu am încercat sa o intimidez în niciun fel, am declarat adevărul la Poliție, am cerut urgentarea dosarului, căci sunt dispus să plătesc pentru greșelile mele. Nu sunt un hărtuitor, nu sunt un abuzator, iar ce se întâmplă acum este o mocirlă fără sens.  

În martie, Justițiarul de Berceni voia să meargă la război

Marian Godină povestește și când a auzit prima dată de tânărul care avea să devină cunoscut drept Justișiarul de Berceni:

Prin luna martie a acestui an, un amic de pe Facebook mi-a scris și m-a rugat să-i răspund unui prieten al lui care îmi scrisese pe pagină. I-am căutat mesajul și i-am răspuns. Era un tânăr care mă întreba cam de ce fel de echipament ar avea nevoie pentru a pleca în războiul din Ucraina. Ce ghete, genunchiere, rucsac, vestă etc i-ar trebui. Mi-am dat seama doar citind asta că omul nu are nici cea mai mică legătură cu subiectul, din moment ce mă întreba pe mine asemenea lucruri. Nu de alta, dar nici eu nu-s vreun militar antrenat pentru război, deși mă pricep cât de cât la echipamente. Mi-a rămas doar să-i spun că sfatul meu e să stea pe fundul lui acasă. Ba chiar l-am întrebat dacă nu are pe nimeni drag și dacă știe că sunt șanse foarte mari să moară acolo. Am încheiat discuția cu impresia că omul bătea câmpii și că nici nu are de gând să plece la război. Ba chiar i-am scris și amicului care intermediase discuția și l-am întrebat dacă omul fură curent.

Acum, plângerile pe numele lui Alexandru sunt la poliție, amănunte tot mai tulburătoare apar în spațiul public, iar Justițiarul de Berceni și-a luat o pauză, după cum anunța, pe 19 noiembrie, pe conturile sale de social media.

Cookies