DSU, noi precizări privind problemele TIR-urilor ATI după tragedia de la Victor Babeș

13 apr. 2021
147 Afișari
DSU, noi precizări privind problemele TIR-urilor ATI după tragedia de la Victor Babeș

DSU a venit marți cu ni precizări privind problemele survenite la TIR-urile ATI instalate în curțile mai multor spitale din țară, dupa tragedia de la Spitalul Victor Babeș. Se pare că TIR-ul adus în București venea de la Spitalul de Urgențe din Ploiești.

Prezentăm mai jos comunicatul DSU, extrem de stufos și plin de informații:

Ca urmare a mai multor apărute atât în presa scrisă cât și în cadrul emisiunilor televizate, referitoare la vehicularea diferitelor probleme tehnice identificate la cele 5 Unități Mobile de Terapie Intensivă, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

Pentru ce sunt folosite TIR-urile ATI

Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente, atunci când creșterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depășește resursele respectivei unități. Aceste unități cresc reziliența sistemului național de urgență și sunt parte din rezerva națională de protecție civilă, putând fi funcționale și operaționalizate în orice situație de urgență, fie că vorbim de cutremur, pandemie, accidente colective și dezastre etc, se arată în comunicat.

Având experiența celorlalte state puternic afectate în primul val de noul Coronavirus, anticipând presiunea care ar fi putut plana pe întregul sistem sanitar, cu sprijinul Fundației pentru SMURD și al societății civile au fost achiziționate 5 Unități Mobile de Terapie Intensivă în scopul oferirii unei alternative viabile în vederea salvării unui număr cât mai mare de pacienți aflați în stare gravă, atunci când capacitatea de internare pe Secțiile obișnuite de ATI, atinge capacitatea maximă.

Ce probleme au avut TIR-urile până acum

Referitor la afirmațiile conform cărora “au fost identificate mai multe probleme tehnice al TIR-urilor de ATI”, precizăm următoarele:

De la momentul operaționalizării acestora, până în prezent au fost identificate defecțiuni la sistemul de climatizare iar pentru a elimina problemele identificate, un TIR a fost trimis în Turcia, la firma producătoare, în scopul remedierii avariei, iar pentru alte 3 unități, firma producătoare a trimis specialiști în țară pentru a înlătura problemele identificate. Facem prezicerea că toate Unitățile Mobile sunt în garanție. Problema tehnică privind sistemul de climatizare a TIR-ului ajuns în Turcia a fost remediată, urmând ca în zilele următoare să sosească în țară și să fie operaționalizată.

Mai mult, pentru ca cele 5 Unități Mobile să funcționeze în condiții optime la temperaturi extreme de iarnă, cu valori negative, firma producatoare a instalat panouri suplimentare de izolație , pe “burta” fiecărui TIR.

Totodată, la nivelul altui TIR, a fost semnalată o situație de infiltrare a apei, cauzate de averse abundente. Această situație a apărut ca urmare a executării unor manevre nepotrivite la momentul colantării acestuia, de către o firmă specializată în acest sens.

Problema a fost rezolvată în scurt timp de specialiștii firmei producătoare, fiind vorba de niște fisuri la garniturile de îmbinare ale elementelor din cadrul tavanului camerelor laterale.

Ce s-a întâmplat la Marius Nasta

Referitor la situația petrecută la Institutul Marius Nasta, unde a fost anunțat un incendiu în cadrul TIR-ului operaționalizat în curtea spitalului, conform raportului efectuat de firma care asigură mentenanța către producătorul unităților de terapie intensivă mobilă, se arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu au prezentat urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă.

Ce s-a întâmplat la Matei Balș

De asemenea, referitor la schimbarea instalației de oxigen, construită de către spital pentru racordarea unității mobile la stocatorul Institutului Victor Babeș, precizăm că înlocuirea țevilor conductoare de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme ci în scopul unei bune și sigure funcționalități a Unității.

La acest moment, în afara de Unitatea Mobilă din cadrul Institutului Victor Babeș care a fost sigiliată pentru continuarea anchetei aflate pe rol și în afară de Unitatea Mobilă care urmează să ajungă în țară, 1 UTIM este operaționalizat în Iași, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” iar altele 2 în București, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, respectiv Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan”.

Peste 700 de pacienți au beneficiat de existența acestor Unități de Terapie Intensivă Mobilă și a asistenței medicale de urgență, în scopul salvării de vieți.

Pentru corecta informare a opiniei publice, facem precizarea că Unitatea Mobilă operaționalizată la Institutul Victor Babeș, este unitatea care a deservit îngrijirii medicale de specialitate a pacienților aflați la Spitalul Județean de Urgență Ploiești , iar cea care în prezent se află în curtea Spitalului de Urgență “Sf. Ioan” din capitală este Unitatea Mobilă sosită acum câteva săptămâni de la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Cookies