Drumul Taberei vs. Popești Leordeni. Colajul viralizat al cartierelor și detaliile care au creat dezbatere pe Internet

17 nov. 2022
81584 Afișari
Drumul Taberei vs. Popești Leordeni. Colajul viralizat al cartierelor și detaliile care au creat dezbatere pe Internet
Colaj foto: stânga Drumul Taberei (imagine: Andrei Gherasim)/ dreapta Popești-Leordeni (Facebook/ Dragoș Alecsandru)

Mai întâi a fost o imagine din Drumul Taberei, viralizată pe grupurile din București, între locuitorii din cartier. Drumul Taberei, toamna, fotografie realizată de Andrei Gherasim, un pasionat al panoramelor realizate din dronă.

Cei care au share-uit imaginea au remarcat culorile toamnei, apoi spațiul verde generos (facebook – Radu Ghenovici/ Camelia Ilie) și, pe măsură ce fotografia s-a răspândit, alții au început să-și pună problema în ce cartier trăiesc ei.

Astfel a luat naștere comparația dintre blocurile din Drumul Taberei vs. Popești-Leordeni. Pe o pagină din cartierul/localitatea din Ilfov, aflată în zona periferică a Bucureștiului, (Știri Popești Leordeni) au fost alăturate cele două imagini aeriene, iar acestea s-au viralizat pe Facebook. De aici a ponit dezbaterea.

”Am crezut inițial că se vrea o comparație între blocurile comuniste și containerele din porturile chinezești, sugerând asemănarea. M-am înșelat amarnic!”, a fost una dintre observațiile pertinente din comentariile la postarea inițială (Facebook/ Dragoș Alecsandru) care s-a redistribuit de zeci de ori.

”Văd că în comunism a mai ramas puțin spatiu pentru vegetatie, dar în capitalismul de azi e numai lăcomia imobiliarilor. Si-ar vinde si sufletul pentru înca un mp.”, este un alt comentariu.

Ironia subliniată de altcineva este că ”avantajul în Popești e că dacă ai nevoie de o cană de zahăr întinzi mâna pe geam și iei din bucătăria vecinului. În arhitectura comunistă trebuia să mergi vreo 50-100 de metri prin spațiu verde ca să ajungi la un vecin care n-avea zahăr.”

”Totusi, e destul de ordonat si in Popesti Leordeni.”, a mai fost și altă părere, ca și „noile orase, acolo unde nici toamna n-o mai vezi”.

Diferența dintre cartierul Drumul Taberei, ridicat de comuniști, și noile cartiere, așa cum este cazul Popești-Leordeni,  a fost remarcată și de presă, într-un editorial semnat de Vasile Ernu, în publicația Libertatea. Totodată, un reportaj despre haosul urbanistic a fost surprins într-un reportaj Vice.

Îți mai recomandăm și alte materiale B365 pe subiectele din articol:

 

Cookies