ESENTIAL

Drumul Taberei şi Militari se modernizează cu 50 de milioane de euro

Consilierii locali au aprobat două proiecte care vor aduce milioane de euro din bani europeni în cele două cartiere.

Proiectul de hotărâre de Consiliu Local Sector 6, iniţiat de primarul PDL – Cristian Poteraş, privind modernizarea urbanistică complexă în cartierele Drumul Taberei şi Militari a fost aprobat de consilierii locali la ultima şedinţă, cu toate că unii aleşi au menţionat că altele ar fi priorităţile Sectorului 6 în acest moment.

Valoarea totală a investiţiei în cele două cartiere este estimată de autorităţile locale la suma de 127,55 milioane lei (30,3 milioane euro). Finanţarea urmează să fie asigurată, în cea mai mare parte, prin POR (Programul Operaţional Regional) 2007-2013.

„Din punct de vedere al prioritizării şi al justificării sunt două proiecte foarte subţiri. Înţeleg beneficiile POR şi a fondurilor nerambursabile, dar orice cheltuială, indiferent de unde vin banii, se face cu o ordine de priorităţi în mână”, a comentat consilierul local Manuel Avrămescu de la PNL care a adăugat că mai importantă, în acest moment, ar fi reabilitarea Parcului Giuleşti.

Modalitatea de distribuţie a fondurilor de modernizare a celor două cartiere din Sectorul 6 poate fi consultată în tabelul alăturat.

Distribuţia fondurilor de modernizare a cartierelor Miliatri şi Drumul Taberei din Sectorul 6
spaţii verzi străzi, parcări şi trotuare
cart. Militari 27,18 milioane lei 31,87 milioane lei
cart. Drumul Taberei 34,78 milioane lei 30,07 milioane lei
Total 61,96 milioane lei 61,94 milioane lei
Sursa: Consiliul Local Sector 6

Pe lângă cheltuielile cu amenajarea spaţiilor verzi, a străzilor, trotuarelor şi parcărilor, Primăria Sectorului 6 va investi încă 3,64 milioane lei (866.000 de euro) pentru achiziţia de camere de luat vederi. Asta în ciuda faptului că unii consilieri locali au atras atenţia primarului PDL, Cristian Poteraş, că echipamentele de supraveghere video ar putea surprinde imagini mai puţin plăcute, mai ales în spaţiile de joacă pentru copii.

„De un an jumate, toate pasarelele de la tobogane au frânghiiile rupte. Ridic această problemă din 2009 şi credeam că se duce cineva acolo şi le leagă. Există riscul să cadă copiii de la o înălţime de un metru jumătate. Dacă se face o lucrare de mântuială îmi rezerv dreptul de a face o retrospectivă a tuturor cheltuielilor care s-au făcut la locurile de joacă”, a specificat consilierul local Ioan Bâldea din partea PRM.

Reabilitarea parcului Drumul Taberei – 18 milioane de euro

Un alt proiect de hotărâre de Consiliu Local Sector 6 care a fost aprobat la ultima şedinţă vizează strict reabilitarea parcului Drumul Taberei. În acest caz, investiţia se ridică la circa 77 milioane de lei (18,33 milioane euro), banii fiind asiguraţi tot din fonduri nerambursabile.

Planurile administraţiei publice locale cuprind regenerarea a aproape 7 hectare de spaţii verzi, din arealul total al parcului, construirea a trei spaţii de joacă pentru copii, diversificate pe grupe de vârstă şi tipologii de activităţi, utilarea cu peste 320 de bănci şi peste 245 de coşuri de gunoi a întregii suprafeţe a parcului şi modernizarea a peste 25.000 de mp2 de alei din interiorul parcului, se precizează în anexa la expunerea de motive semnată de primarul Cristian Poteraş.

În acelaşi document se arată că Primăria Sectorului 6 va monta şi 13 camere de supraveghere video la care se adaugă 2.290 de metri de fibră optică pentru reducerea poluării vizuale.

Citeşte şi Primarul PDL, Cristian Poteraş, a umflat de 20 de ori preţul de întreţinere a spaţiilor verzi din Sectorul 6. Edilul a anunţat la sfârşitul anului trecut că este dispus să plătească 121 milioane lei fără TVA pentru încheierea unui acord cadru de patru ani privind lucrări de arhitectură peisagistică şi întreţinere a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă. Suma pentru care vor fi îngrijite spaţiile verzi din sector s-a modificat însă drastic după ce două companii au depus contestaţii la anunţul prin care ADP Sector 6 cerea oferte pentru îngrijirea spaţiilor verzi, acuzând administraţia de organizarea unei licitaţii cu dedicaţie şi după ce presa a scris despre suma aberantă pe care primarul Poteraş o aloca acestui serviciu: de trei ori mai mare pe hectar decâ suma alocată de primarul Parisului, conform calculelor B365.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button