Drum infernal prin București pentru obținerea unui abonament STB gratis pentru eleva de fiică-mea

24 mai 2021
974 Afișari
Drum infernal prin București pentru obținerea unui abonament STB gratis pentru eleva de fiică-mea
Cum am făcut Covid în loc să merg la Paris

Fiica mea are 11 ani, iar anul acesta a început să circule singură cu transportul în comun. Așa cum știam, beneficiază de transport gratuit pe liniile STB. Ar putea să pară simplu, nu e așa? Eu, cel puțin, așa am crezut. 

Sigur, cel mai simplu ar fi fost să poată să circule în baza carnetului de note, vizat anul acesta. Dar de ce să nu fie complicat? Nu ne-am plictisi dacă ar fi așa? Mă rog, cert este că deși așa ar fi fost simplu, nu a fost. 

La început, a vrut să își cumpere singură bilet, a plecat și cu bani cash de acasă și cu card. Doar că la gheretă n-a putut să plătească cu cardul, iar doamna de la ghișeu nu a avut să îi dea rest la fantastica bancnotă de 50 de lei pe care o avea la ea. Așa că a mers ilegal, se pare, fără bilet și fără abonament, deși teoretic are oricum dreptul să meargă gratis. Gratis, gratis, dar cu o hârtie la mână. 

Și aici intervin eu. Care am zis ok, mă duc să îi fac abonament. 

Ziua 1 după un abonament STB gratis pentru elevi

Iau carnetul și plec pe traseu. Fraieră și neexperimentată, nu m-am documentat temeinic, așa că în prima zi m-am oprit la Rosetti, unde o domnișoară drăguță mi-a zis că nu la ea, ci două stații mai încolo, că la ea e doar reîincărcare, nu și eliberare. Zis și făcut, plec mai departe, ratez ghereta de peste două stații, mă uit pe tot drumul de la Rosetti în Pipera după o gheretă pe care să scrie mult doritul „Eliberare” (căci între două semafoare am intrat pe site la STB și m -am prins că trebuie să scrie pe gheretă „Eliberare și Reîncărcare”, că altfel nu e bine, nu îl văd, ajung la birou, abandonez proiectul, decisă să îl iau de la capăt a doua zi.

Ziua 2 după un abonament STB gratis pentru elevi

Aflasem eu că e sigur un Eliberare la Ferdinand cu Obor, mă duc țintit, mă ia doamna la 3 păzește. CERTIFICATUL SAU BULETINUL. Ce certificat, zic eu? Certificatul de naștere, să verificăm CNP -ul. Păi la ce ne trebuie, că n -are poză, n -are nimic? AȘA TREBUIE, SCRIE ȘI AICI, îmi spune gata de atac, arătându-mi cu degetul amenințător spre ușa gheretei. Scria, ce e drept, cum scrie și pe site-ul STB, pe care nu m-am gândit să îl consult, căci nu, nu mi-am imaginat că e nevoie de un act doar ca să îl arăt, căci inclusiv și pe site ni se spune că este consultativ. Nu am înțeles exact ce înseamnă consultativ, adică la ce și cui folosește, dar mă rog. Trece și ziua doi, mai consemnăm un eșec.

Ei, da! Ziua 3 după un abonament STB gratis pentru elevi

Cum nu mai aveam suficient timp, rog pe cineva să meargă cu carnetul și certificatul de naștere, să scoată Abonamentul. Căci deja devenise ceva mai greu de obținut ca certificatul de moștenitor pe o speță cu multe rude certate între ele.

Se duce cu documentele și află că acum, pentru că nu e părintele copilului, trebuie și BULETINUL PĂRINTELUI ȘI SEMNĂTURĂ. Tot consultativ, tot doar ca să fie. Aici nici măcar nu mai există vreo mențiune pe site-ul Societății de Transport. Dar de trebuit, trebuie. Am aflat și de la părinți mai experimentați decât mine că da, SE CERE și asta.

Toate aceste lucruri, toate aceste persoane implicate, tot acest timp pierdut inutil ca să obții un ceva la care copilul are oricum dreptul pentru că e elev. Să nu mai spunem că oricum un copil de 11 ani sigur nu pare o persoană de 22 care să zicem nu ar mai avea dreptul la această minunată gratuitate. Altfel, ce să mai spunem, ne batem cu pumnii în piept cum sprijinim copiii și facem digitalizare și debirocratizare și alte cele.

PS Să nu uit. Un domn deputat de la PNL a făcut un proiect de lege pentru ca autoritățile să nu mai aibă dreptul să ne ceară non stop, oriunde, xerox de pe buletin. Vă dați seama, un proiect de lege? În halul ăsta suntem încât avem nevoie de un proiect de lege care să ne dea dreptul să nu mai mergem cu foaia după noi. Totuși, felicitări sincere domnului deputat. Mi se pare unul dintre cele mai utile proiecte de lege din ultimii ani. Acum să sperăm că și trece.

Nota B365.ro: Am pus mai jos mai multe experiențe de București trăite și împărșite de Maria:

Cookies