ARHIVA B365

Consultant fiscal: Fiscul are acum o putere prea mare, care poate conduce la abuzuri

„Această abordare este necesară deoarece Fiscul cu indicatorii de performanţă şi planuri de realizare s-a transformat într-un jucător într-un joc pe care îl şi arbitrează. Această calitate de arbitru-jucător poate conduce la abuzuri. Sigur că în final poţi găsi dreptatea în justiţie, dar timpul şi banii investiţi trebuie să fie disponibili şi în cele mai multe cazuri nu sunt, aceste limitări influenţând grav mediul de afaceri şi predictibilitatea fiscală”, a menţionat el într-o opinie pe teme de fiscalitate publicată de ZF.

El aduce în discuţie cazuri concrete de interpretare fiscală în care ultimul cuvânt îl are ANAF-ul (Fiscul).

„Pentru punctul de vedere al contribuabilului prezentat în discuţia finală organele de control trebuie să răspundă dacă acceptă sau nu argumentele prezentate fără a fi necesară o argumentare din punctul de vedere al motivelor de fapt, cât şi al celor de drept. Astfel în toate cazurile organul de inspecţie răspunde sec «Nu se acceptă punctul dumneavoastră de vedere».”

Alin Irimia susţine că drepturile contribuabililor au fost lăsate în „paragină” de noul Cod de procedură fiscală, respectiv obligaţiile contribuabilului, în raport cu Fiscul, au fost „ridicate” la nivel de artă, în timp ce drepturile au fost desconsiderate prin „nelegiferarea acestora”.

Alin Irimia a lucrat timp de 13 ani în cadrul Ministerului de Finanţe, ultima funcţie avută fiind de director în departamentul de transfer-pricing.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button