Dreptul la apă pură, aer curat și un mediu înconjurător sănătos vor fi înscrise în Constituția statului New York

04 nov. 2021
122 Afișari
Dreptul la apă pură, aer curat și un mediu înconjurător sănătos vor fi înscrise în Constituția statului New York
Dreptul la apă pură, aer curat și un mediu înconjurător sănătos vor fi înscrise în Constituția statului New York

Constituția statului american New York va fi modificată pentru a le garanta oamenilor că au dreptul la aer și apă curate și la un mediu sănătos, după ce alegătorii au spus afirmativ întrebării în cadrul unui referendum care a făcut parte din alegerile locale de marți.

Dreptul la apă pură, aer curat şi mediu înconjurător sănătos vor fi înscrise în Constituţia statului american New York, în urma voturilor favorabile exprimate la referendumul organizat în cadrul alegerilor locale, informează AFP.

Includerea drepturilor legate de mediu în Constituție a devenit o problemă în multe țări. În România, cel mai recent clasament plasează Bucureștiul pe a doua poziție în topul celor mai poluate capitale europene, după Varșovia, potrivit site-ului Agentiei Europene de Mediu.

„Nu putem lua de la sine apa și aerul curate. De prea mult timp, comunitățile noastre cele mai vulnerabile au fost afectate de niveluri ridicate de poluare a aerului și de contaminare a apei”, a declarat Julie Tighe, președintele Ligii alegătorilor pentru conservare din New York.

Chiar dacă prezența la vot a fost scăzută – 3,1 milioane de oameni au votat din 12,3 milioane care au fost înregistrați – activiștii de mediu au spus că modificarea constituțională este un pas important. Decizia a venit în timp ce summitul COP26 privind climă era în desfășurare la Glasgow, Scoția.

„Instanțele vor avea mult de lucru pentru a stabili ce înseamnă exact acest lucru”, a spus Peter Bauer, directorul grupului de promovare a mediului Protect the Adirondacks, al cărui nume se referă la o zonă vastă de munți și lacuri din nordul statului New York, deși a spus că votul este un succes pentru oamenii cărora le pasă de mediu.

Articolul despre mediu care va fi introdus în Constituție

Un total de 60,8% dintre alegători au aprobat întrebarea referendumului, comparativ cu 27% împotrivă și 11,7% care nu au răspuns, lăsând buletinele necompletate. Susținătorii opțiunii „da” își revendică victoria. Oponenții ideii avertizează deja că amendamentele introduse în constituție vor crea probleme juridice care ar putea încetini dezvoltarea economică.

„Orice persoană are dreptul la un aer curat şi la o apă pură, precum şi la un mediu înconjurător sănătos”, este articolul care va fi inclus în textul de lege fundamental din New York, care are aproximativ 20 de milioane de locuitori şi ocupă locul al patrulea în clasamentul celor mai populate state federale americane.

Potrivit site-ului american Ballotpedia, citat de Agerpres, Pennsylvania a fost primul stat american care a înscris dispoziţii privind protejarea mediului în Constituţia sa în anul 1971, înaintea altor cinci state federale americane (Hawaii, Illinois, Massachusetts, Montana şi Rhode Island).

La Paris, proiectul ce viza înscrierea în primul articol al Constituţiei garantarea „conservării mediului şi a diversităţii biologice, precum şi a luptei împotriva dereglărilor climatice” a fost abandonat de guvern la începutul lunii iulie, din cauza lipsei de consens în Parlament.

 

 

 

Tags:
Cookies