ARHIVA B365

Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului, este noul ministru de Interne

Premierul Dacian Cioloş a făcut declaraţie de presă despre desemnarea noului ministru de Interne în urma demisiei lui Petru Tobă, scrie Mediafax.

El a respins acuzaţiile potrivit cărora şi-ar fi numit ”omul” la conducerea MAI pentru a influenţa alegerile şi a subliniat că i-a cerut viitorului ministru să se întâlnească cu liderii partidelor şi să-şi explice public planurile.

Cioloş a confirmat că a analizat şi posibilitatea unui interimat, dar a renunţat pentru că nu a dorit ”să prelungească o stare de incertitudine”, optând pentru un civil pentru ”cât mai multă echiditanţă şi echilibru”.

Dragoş Tudorache a fost numit în Guvern în noiembrie 2015, fiind adus de premierul Dacian Cioloş de la Bruxelles. Tudorache este cunoscut drept un „om de încredere” al premierului.

Într-un interviu acordat HotNews, şeful Cancelariei prim-ministrului a explicat că a renunţat la salariul de peste 10.000 de euro de la Comisia Europeană pentru unul de 3.000 de euro în Guvern pentru că a „crezut în proiectul” lui Cioloş.

„Am venit de la 10.500 euro la 3.000 de euro pentru că am crezut în acest proiect. Pe parcursul carierei mele profesionale, indiferent unde a fost ea, din momentul în care am părăsit ţara, mă gândeam în permanenţă dacă se va oferi vreodata posibilitatea ca să pot să revin în ţară, sa dau ceva înapoi ţării. Mă voi întoarce la Bruxelles la finalul mandatului”, spunea Tudorache.

Dragoş Tudorache are 41 de ani, are studii juridice, iar între 1997 şi 2002 a fost judecător la Galaţi.

Din 2000, a început să lucreze şi în instituţii europene şi internaţionale, mai întâi ca şef de unitate şi coordonator al celulei de analiză pentru Kosovo, în cadrul OSCE, iar apoi ca şef al departamentului juridic a echipei judecătorilor internaţionali ai ONU pentru zona Kosovo.

În 2005, Dragoş Tudorache a fost Task Manager în cadrul departamentului Justiţie şi Anticorupţie la Delegaţia Comisiei Europene, iar din 2007 a devenit coordonator la Facilitatea Schengen din cadrul Comisiei Europene.

A continuat activitatea în Comisia Europeană ca director executiv interimar al Agenţiei eu-LISA pe Mari Proiecte IT, şef de unitate pe Afaceri Internaţionale la Direcţia Generală pentru Afaceri Interne şi Migraţie, iar, înainte de a ajunge în Cabinetul Cioloş, a fost numit şef de unitate în Coordonare şi Strategie în cadrul aceleiaşi Direcţii.

A absolvit cursurile Universităţii Alexandru Ioana Cuza din Iaşi şi a urmat un master în drept european la Universitatea din Stockholm, Suedia.

Potrivit declaraţiei de avere, Tudorache deţine două terenuri în oraşul Bicaz, judeţul Neamţ, în suprafaţă totală de peste 1.200 de metri pătraţi, precum şi un apartament de 115 metri pătraţi în Bucureşti, o casă de 75 de mp în Bicaz, o casă în Belgia, la Bruxelles, de 180 de metri pătraţi, şi un apartament de 59 de metri pătraţi tot în Bruxelles. Toate proprietăţile le deţine alături de soţie.

Şeful Cancelariei premierului are şi două autoturisme, un Mercedes din 2007 şi un Ford Fiesta din 2010.

Tudorache are datorii de 848.332 de euro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button