FIT CITY

Dragoş Pîslaru: După 1 octombrie vom avea un sistem medical plătit mai adecvat

Discutăm aici de echitate în sistemul sanitar. Nu uitaţi să Ordonanţa 20, pe lângă creşterea salariilor, mai ales pentru zona de rezidenţi şi la bază, a reaşezat nişte inechităţi care erau de neînţeles în acest sistem. Completăm acum, prin această măsură pe care am agreat-o împreună cu colegul meu Vlad Voiculescu, prin a aduce şi gărzile la un nivel corect de remunerare. Eu cred că, după 1 octombrie, fără să avem pretenţia că putem să ne comparăm cu Vestul Europei, vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii şi eu cred că este un mesaj important care, însă, la rândul său, are o aşteptare, şi anume să vedem o reformă a sistemului de sănătate, să vedem practic răspunsul în zona sistemului şi eliminarea risipei, eficientizarea acestui sistem„, a spus Dragoş Pîslaru, citat de news.ro.

Ministrul Muncii a adăugat că, la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie vor avea loc „primele sub-consultări pe Legea salarizării unitare”.

Pîslaru a precizat că personalul administrativ din sistemul sanitar va face obiectul unor reglementări din Legea salarizării.

Personalul administrativ, mai ales funcţiile comune, care nu sunt în domeniul medical, sunt şi din învăţământ şi din administraţia publică, vor fi tratate în Legea salarizării unitare şi va exista o întreagă familie ocupaţională care va fi reaşezată după aceste principii de echivalare pe care le-am avut în Legea 284 şi care nu au fost aplicate niciodată” , a spus Dragoş Pîslaru.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat au semnat, luni, alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, o declaraţie comună prin care au convenit că, de la 1 octombrie, va creşte plata gărzilor suplimentare, prin raportarea la salariul de bază majorat.

Reprezentanţii sindicatelor şi şefii celor două ministere au menţionat că „susţin asigurarea continuităţii actului medical şi a liniilor de gardă pe baza actelor normative aflate în vigoare”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button