CONTRIBUTORSNICE TO MEET YOU

Dragobetele e un „țap” care agață o fată dragă și singură

Întotdeauna m-am întrebat despre genul acestui cupidon autohton, Dragobetele. Despre care cred că este masculin. În fapt, există o teorie care spune că provine din cuvintele dacice „trago” - țap și „pede” - picioare , acestea transformându-se, în timp, în “drago", respectiv “ bețe ". „În paranteză fie spus, credem că dacii au avut o divinitate celebrată în această perioadă a anului, divinitate al cărei nume nu ni s-a păstrat, după cum multe alte nume ale divinităților dacice nu ne mai sunt cunoscute”.

M-a rugat cineva odată să scriu despre femeia ideală. Adică cea singură. Să încercăm să-i facem portretul. Făcând abstracţie de acea femeie olimpiană care nu face la toaletă, e machiată şi sensibilă tot timpul, miroase a fân şi mere, găteşte mai repede ca Jamie Oliver, e mai frumoasă şi mai curajoasă decât un spartan, fără să facă paradă de asta, mai există „un must“ în iconografia mea personală feministoidă: să fie româncă şi mai bine făcută, nu în sânge. 

Asta nu pentru că, să zicem, japoneză – la care tot bărbatul visează când se răsfaţă în visele sale extraconjugale, n-ar fi ideală în gheişitatea ei. Aici nu e vorba de superioritate sau pedigree, aici e o treabă sigură: pe-a noastră o ştim! Bine. Am zidit-o, s-a sinucis gravidă în şopronul lui Ion – blestemul pământului, ne-a gătit sarmale şi cozonac la Crăciun şi la Paşti, am bătut-o că pe o vită în mitocănia noastră pastorală sau ne-a oferit exemplul cel mai „bărbatesc“ din toată istoria literaturii române poliţiste: Vitoria Lipan, singură femeie care a demonstrat tuturor bărbaţilor, pe lângă eroismul său cu batic negru, mai ales ce-nseamnă lucrul bine făcut şi, mai ales, cu happy end-ul cel imposibil din toată cultura noastră epică şi baladescă: criminalul este prins și omorât. 

Maurice Munteanu, unul dintre puținii stiliști care-mi spun ceva în țara asta, scria mai demult că „femeia mișto e singură“. Și ce-i mai tare și mai tare că o femeie mișto singură!!? Noi toţi ne dorim pe cea mai sensibilă, feminină și mai bărbată dintre femei. Io am întâlnit câteva. Cum facem s-ajungem la ele!!? 

Cum e „femeia mișto” de Dragobete și-n toate zilele anului

Maurice Munteanu: „Cunosc multe femei mișto. Cele mai multe dintre ele, aproape toate, sunt # singure . Și asta nu se întâmplă pentru că sunt dependente de Solpadeină, nici pentru că fumează prea mult, ci pentru că bărbații cu care întră în contact nu pot asumă nici forţa, nici normalitatea, nici echilibrul. Majoritatea bărbaţilor mișto pe care îi cunosc se raportează la femei că la niște trofee. Femeile mișto, în ciuda aparenţelor, nu sunt trofee. Sunt, pur și simplu, victime. Pentru că sunt prea normale, prea calde, prea umane, prea disponibile. Prea ușor de cucerit. În acest moment, femeile mișto nu mai intră în contact cu bărbații mișto. Și viceversa. Și aici s-a ajuns pentru că nu mai avem sisteme de referinţă. Pentru că ne raportăm, în permanenţă, la nimic. Nu-mi dau seama cine greșește. Un lucru știu sigur: femeile mișto, cu foarte puţine excepții, sunt în continuare singure. Iar bărbaţii mișto ajung în jurul vârstei de 50 de ani să se întrebe cine le-a consumat tinerețea.  Și asta nu s-ar mai întâmpla dacă toţi acei bărbaţi mișto ar înţelege că femeile mișto sunt normale, că nu provoacă gratuit, că nu au nevoie decât de un simplu gest de sinceritate pentru a se deschide . Femeile mișto nu sunt neapărat femeile vizibile. Așa cum nici bărbaţii foarte mișto nu sunt acei bărbaţi care conduc detașat în micile jocuri de societate. Cred că cel mai greu lucru care i se poate întâmpla unei femei mișto este să întâlnească bărbatul de care are nevoie. Și invers.“ 

„Femeia mișto”, „femeia ideală” și imperfectul Dragobete

Am auzit eu unele statistici răutăcioase, anume că femeile inteligente și sensibile o ard în general cu niște boi. Pentru că atunci când specia asta rară și iresponsabilă de bărbaţi mișto și sensibili au devenit atât de mimoze, încât, la primul refuz de curtoazie, purtătorul de sensibilitate masculină și sex opus nu te mai sună niciodată. 

M-a întrebat odată Adrian Oianu cum e femeia ideală. Aia perfectă la care ne raportăm în visele noastre domestice de băieţi care vor doar una pentru ei. Aia de care avem nevoie. Femeia perfectă, de exemplu, așa, într-un exerciţiu de imaginaţie, nu face la toaletă, nu se mișcă din casă pentru că asta ar face-o vulnerabilă și nu face sex pentru că este de-a dreptul vulgar…Așa că o prefer pe cea ideală, care este în primul rând feminină și preocupată de feminitatea ei. Ceea ce noi nu prea mai facem în raport cu masculinitatea noastră. 

Apoi cred că are umor – o femeie cu umor nu se pupă cu unul fără umor, nici beată. Și să nu uităm că ea are caracter, pentru că nu poţi ţine o casă fără caracter. Și din caracterul ei îţi dă și ţie în fiecare zi. Vedeţi!? D-aia caută un bărbat femeia ideală: dacă o are, pur și simplu nu mai trebuie să muncească! M -e din ce în ce mai clar că oamenii inteligenţi și sensibili sunt nefericiţi și singuri. Mai este o veste proastă, dacă stai să le asculți pe femei la o bere, în noapte: bărbații mișto pur și simplu nu mai agaţă!

Și nu e de frică #meetoo-ului și nici din cauza androginizării accelerate la care e supusă specia. E un fel de blocaj sociologic. O depresie de genul „ La ce bun!!?“. Nu mai bine mergem noi să ne dăm pe Tinder!? Nu mai bine fumăm!!? Ce e de făcut când bărbații mișto nu mai agaţă într-o vreme când nu mai ai timp nici să ieși în oraș!? Un răspuns rapid ar fi : „Agăţaţi-i voi pe ei!“. 

Concluzie: „Ai curaj să te dai la mine dacă te scot în oraș de Dragobete?”

Alain Delon spunea că preferă să fie agăţat. Tipic bărbatului narcisiac care nici măcar nu mai vrea trofee, ci tripuri. Iubirea nu mai este un trofeu, asta în timp ce narcisismul, depresia și ura sunt bolile secolului XXI. Bunăoară, s-ar putea să auzim din ce în ce mai frecvent azi acest strigăt pe care l-am citit eu undeva: „Alo, ce faci, George, azi!!? Crezi că, dacă te scot în oraș de Dragobete, ai să cutezi dracului odată să te dai la mine !?”

Nota b365.ro: Mai avem bunătăți de la Liviu:


Recomandarile noastre

Parteneri

Poti citi si:
Close
Back to top button