ARHIVA B365

Dragnea la inundaţii: Specialiştii vor decide dacă poate fi spart un dig, pentru retragerea apelor

Vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat, luni, localităţile afectat de inundaţii din judeţul Teleorman, spunând că se analizează ce măsuri trebuie luate pentru evacuarea apelor revărsate, o variantă fiind spargerea unor diguri. După ce a vizitat localităţile inundate, Dragnea le-a declarat jurnaliştilor că tuturor persoanelor care au avut apa în case li s-a asigurat cazare, iar cei care nu au dorit să meargă în spaţiile care au fost puse la dispoziţie s-au cazat la rude sau la prieteni.

În timp ce vicepremierul făcea această declaraţie, un localnic i-a spus că este nemulţumit de ceea ce a făcut primăriţa din localitate. ”Dacă o cerţi pe primăriţă, crezi că iese apa din curte? Las-o naibii, că o cerţi după aia”, a replicat Liviu Dragnea. El şi-a reluat apoi declaraţia, spunând că în zonă nu a fost făcut niciun dig, ci s-a realizat o supraînălţare, în anii ’40-’50, scrie Mediafax. 

Vicepremierul a susţinut că în zona respectivă va fi construit ”un dig care să reziste”, dar care „nu va putea fi construit in 24 de ore”. El a mai spus că sunt monitorizate toate digurile aflate în aval, din zonele de pericol, şi că sunt mobilizate toate forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Dragnea a adăugat că apele au început să scadă şi că sunt analizate soluţiile pentru evacuarea apelor revărsate, o variantă fiind spargerea unor diguri, însă decizia o vor lua specialiştii de la Apele Române.

”Suntem atenţi ce se va întâmpla miercuri sau joi, când este prognozat că se vor întoarce iarăşi ploile”, a mai spus vicepremierul.

Ponta anunţă că, marţi, se va afla şi el în judeţul Teleorman

Premierul Victor Ponta a anunţat că, marţi, se va afla şi el în judeţul Teleorman, pentru a stabili modul în care Guvernul poate interveni în zonele afectate de inundaţii.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, un număr de 30 de persoane sunt în continuare izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni care locuiesc acum la rude. Bilanţul inundaţiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora arată că 131 de case au fost inundate în localităţile Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa.

Apele au intrat, de asemenea, în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judeţene şi doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugând, de asemenea, 35 de podeţe. Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de teren, luni fiind inundate 1.068 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fâneţe şi păşuni şi 224 hectare de pădure.

În ultimele zile, pompierii au evacuat peste 700 de animale. Ofiţeri şi subofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Teleorman acţionează în zonele afectate cu autocamioane, bărci pneumatice cu motor şi autospeciale în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button