Dragă București, îți prezentăm fâșia privată de nisip din Mamaia unde plaja la cearșaf costă cât o noapte de cazare. Un șezlong e puțin mai ieftin. Doar puțin!

11 iul. 2022
4813 Afișari
Dragă București, îți prezentăm fâșia privată de nisip din Mamaia unde plaja la cearșaf costă cât o noapte de cazare. Un șezlong e puțin mai ieftin. Doar puțin!
Dragă București, îți prezentăm fâșia privată de nisip din Mamaia unde plaja la cearșaf costă cât o noapte de cazare. Un șezlong e puțin mai ieftin. Doar puțin! Sursa foto: info-sud-est.ro

O plajă privată din Mamaia Nord impune o taxă și pentru turiștii care vor să stea pe cearșaf aproape de mare (care să respecte dimensiunile impuse). Tot atâția bani costă și o noapte de cazare (modestă) în stațiune.

Plaja la cearșaf în Mamaia costă cât o noapte de cazare

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari a pus taxă și pe fâșia de nisip care se află în fața primului rând de șezlonguri de pe plajă.

Astfel, spațiul care desparte marea de șezlonguri, pe care turiștii obișnuiau să-și pună cearșafurile, a devenit unul de lux. Administratorul închiriază un loc la cearșaf cu 200 de lei/zi, în intervalul orar 08:30 – 20:00.

Ce beneficii are turistul dacă achită taxa? Păi nu prea are – nu primește nici umbrelă și poate să folosească un cearșaf care să aibă dimensiunea maximă de 1.4 x 2 metri.

Turiștii care vor să închirieze două șezlonguri cu umbrelă, în primul rând, plătesc mai puțin decât cei de la cearșaf – 150 de lei, cei din al doilea rând plătesc 120 de lei și cei din rândul al treilea – 100 de lei.

Explicația pentru aceste prețuri

Reprezentanții plajei au oferit explicații, după ce prețurile au făcut ocolul internetului. Astfel, cei care dețin apartamente în cadrul complexului sunt în general medici și avocați „care apreciază intimitatea în complex”. Astfel, plaja și restaurantul din complex sunt destinate exclusiv pentru proprietari și invitații acestora.

„Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, au explicat, pe o reţea de socializare oficialii complexului Marina Surf, potrivit g4media.ro.

Pe plaja respectivă există și o zonă pentru cearșafuri: 30% din plaja închiriată, așa cum impune legea și este gratuită, au mai zis reprezentanții complexului.

Ce spune ANPC

„Actele normative stabilesc că plajele trebuiesc împărțite în două, una de 70% destinată activităților comerciale, cea de 30% destinate plajei pe nisip. Cele două suprafețe nu trebuie să se intersecteze sau să se suprapună tocmai pentru a nu crea astfel de situații pe care încearcă operatorul economic s-o gestioneze. Atât timp cât afișează prețul și spune ce serviciu pune pe piață, operatorul economic cumva este exonerat de orice altă responsabilitate”, a declarat Președintele ANPC, Horia Constantinescu, conform digi24.ro.

Legea mai spune și că malul trebuie lăsat liber pentru salvamari și echipele de intervenție SMURD. Administratorul plajei declară că respectă acest spațiu.

Cookies