Dovada că Voiculescu știa care era valoarea reală a terenului pentru care e judecat în dosarul ICA

de:
07 aug. 2014
0 Afișari
Dovada că Voiculescu știa care era valoarea reală a terenului pentru care e judecat în dosarul ICA

Hotărârea de Guvern 1269/2002 stabilea un preţ al terenului pe care se afla ICA de aproape 60 de ori mai mare decât cel plătit de Grivco pentru a pune mâna pe Institut, cu tot cu teren şi clădirile de pe acesta, scrie EVZ

Actul normativ menţionat mai sus era cunoscut de la vlădică până la opincă. De hotărâre știa atât ministrul Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu, cât și subalternul său, Corneliu Popa, președintele Agenției Domeniilor Statului (ADS). Însă șeful ADS nu a lăsat ca Hotărârea de Guvern să-l împiedice să-i vândă lui Grivco bunurile statului, la un preţ de toată jena.

În 2002 – 2003, terenul de pe strada Gârlei, pe malul Lacului Băneasa, unde se ridică astăzi turnurile companiei Grivco, controlată de familia Dan Voiculescu, era împărţit în două. La stradă era cel mai valoros teren, de 3,6 hectare, ocupat de ICA. Acesta a fost vândut, practic, odată cu privatizarea Institutului, pentru suma ridicolă de 3,87 miliarde de lei vechi (mai puțin de 115.000 de dolari), cât două garsoniere. Prețul a inclus și construcțiile de pe teren, în care se desfășura activitatea de cercetare.

Celălalt teren de pe malul lacului, de 7,2 hectare, se află în prelungirea celui al ICA şi era, în consecinţă, mai puţin valoros și nu era ocupat şi de construcţii.

Prețul oficial, mai mare de 60 de ori

Chiar şi aşa, terenul, administrat pe atunci de Societatea Naţională „Tutunul Românesc”, a fost preţuit, oficial, de Guvernul României, la 440 de miliarde de lei (13,1 milioane de dolari). Dacă aplicăm regula „de trei simple”, reiese că Statul român nu putea accepta să cedeze terenul de sub ICA cu mai puţin de 220 de miliarde de lei vechi, preţ oficial (fără să mai socotim şi clădirile).

Cu toate acestea, beneficiind probabil și de faptul că la conducerea Agenției Domeniilor Statului se aflau doi apropiați, președintele Corneliu Popa și directorul juridic Cătălin Sandu (care era și membru al partidului lui Felix), compania controlată de Dan Voiculescu a plătit mai puțin de 4 miliarde în loc de 220 de miliarde.

Cookies