Două sute de clădiri din București cu risc seismic ridicat vor fi consolidate. „Poate cel mai mare efort de expertizare din ultimii 20 de ani”

13 nov. 2021
265 Afișari
Două sute de clădiri din București cu risc seismic ridicat vor fi consolidate. „Poate cel mai mare efort de expertizare din ultimii 20 de ani”
Două sute de clădiri din București cu risc seismic ridicat vor fi consolidate. „Poate cel mai mare efort de expertizare din ultimii 20 de ani”. Sursa foto: News.ro

Două sute de clădiri din București, ce au șanse mari să fie dărâmate în urma unui cutremur, vor fi incluse într-o campanie de expertizare și consolidare după ce Primăria Capitalei și-a dat acordul cu privire la startul acestei acțiuni. Majoritatea clădirilor sunt construite în urmă cu mai bine de 6 decenii și nu au avut parte până acum de lucrări de consolidare.

Încep consolidările clădirilor cu „bulină roșie” din București. Primăria Capitalei a semnat un acord pentru demararea procedurilor în urma cărora vor fi reabilitate 200 de clădiri, potrivit ProTV.

Cele 200 de clădiri incluse în procedurile de expertizare și consolidare ocupă în total o suprafață de 500.000 de metri pătrați. Dintre acestea, unele sunt cunoscute de experții din domeniu drept clădiri extrem de fragile, care pot fi doborâte chiar și la cel mai mic cutremur, dar care nu dispun de o expertiză tehnică, fapt care nu permite începerea lucrărilor de consolidare.

Există în centrul Capitalei zone ce se pot prăbuși în întregime la primul cutremur serios

Cele mai mari probleme se înregistrează pe străzile din centrul Bucureștiului, unde se află de altfel și majoritatea clădirilor istorice. Există de exemplu o stradă unde, pe un traseu de circa 100 de metri, casele de pe o parte și de alta au șanse serioase să se prăbușească la primul cutremur cu magnitudine mai ridicată. Dintre acestea, o singură clădire a fost expertizată și încadrată în categoria 1 de risc, cea mai gravă. În mare parte este vorba despre clădiri ridicate între 1930 și 1960, care nu au avut parte până acum de lucrări de consolidare care să prevină degradarea.

„Poate cel mai mare efort de expertizare tehnică făcut de Primăria Capitalei în ultimii 20 de ani”

Importanța procesului de expertizare a fost explicată de directorul adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Edmond Niculușcă.

„Poate cel mai mare efort de expertizare tehnică pe care îl face Primăria Capitalei în ultimii 20 ani. Nu se poate începe procesul de consolidare fără expertizarea tehnică a clădirii. Pentru că expertizarea stabilește gradul de risc seismic. Urmează să dăm în execuție în următoarele 6 luni undeva la 10 imobile”, a declarat acesta.

În total, momentan sunt cunoscute peste 2.000 de clădiri cu risc seismic încadrate în categoriile de urgență. Din păcate, numărul clădirilor vulnerabile este mult mai mare, spun experții, însă cifra reală este greu de atins, deoarece acest lucru ar presupune expertizarea întregului fond construit, inclusiv numărul ridicat de blocuri construite în perioada comunistă.

Una dintre cele 200 de clădiri implicate în acest proiect este impunătoare locuință din Piața Romană, colț cu strada Mendeleev. Deși are nevoie de consolidare, acest lucru nu este posibil deoarece nu a fost expertizată până acum. Ridicată după planurile celebrului arhitect Ion Mincu, aceasta a aparținut diplomatului, scriitorului și istoricului Nicolae Petrașcu.

Din păcate, clădirea nu a mai fost îngrijită iar trecerea anilor și-a spus cuvântul. Trebuie menționat faptul că acest imobil se află pe lista monumentelor istorice din București, și este încadrat în zona protejată a Bucureștiului, însă a avut ghinionul de a nu fi valorificată. precum alte imobile istorice din zonă.

Câte clădiri au fost consolidate în București după Revoluție

În ultimii 30 de ani, în București au fost consolidate doar circa 30 de clădiri, deși există aproximativ 360 de imobile cu bulină roșie, și câteva mii de clădiri ce se degradează pe zi ce trece. Din cauza lipsei de expertize și consolidări, Banca Mondială estimează că un sfert din locuitorii Capitalei vor fi afectați serios de un cutremur major, iar numărul victimelor înregistrate ar putea fi de ordinul zecilor de mii.

Cookies