Două staţii care alimentează cu energie electrică Bucureştiul au fost modernizate

de:
26 aug. 2014
0 Afișari
Două staţii care alimentează cu energie electrică Bucureştiul au fost modernizate

Enel Distribuţie Muntenia a încheiat lucrările de modernizare a două staţii de transformare (înaltă/medie tensiune) din zona de sud şi de est a Bucureştiului, stații ce furnizează energie către aproximativ 65.000 de consumatori, informează un comunicat de presă al companiei. Lucrările de modernizare au necesitat o investiție în valoare de peste 38,9 milioane de lei, fiind demarate în 2012.

Au fost înlocuite transformatoarele de putere cu unele noi, toate celulele de înaltă şi medie tensiune, precum şi protecţiile aferente, cu echipamente performante, integrate în sistemul de Telecontrol ce permite identificarea rapidă a defectelor apărute şi soluţionarea lor prin comenzi de la distanţă.

„Aceste investiții sunt un pas înainte în programul nostru extins de modernizare a rețelei electrice, cu scopul de a îmbunătăți serviciile oferite. Lucrările de modernizare le vor aduce clienților noștri un plus de confort, întrucât contribuie semnificativ la reducerea duratei întreruperilor datorită echipamentelor de ultimă generație instalate,” a declarat Giuseppe Fanizzi, director general Enel Distribuție.

Stația de transformare 110/10/6 kV Titan a fost pusă în funcțiune în anul 1937 și furniza inițial energie electrică la tensiunea de 6 kV (medie tensiune), prin intermediul transformatoarelor 110/6 kV. În anii ’70-80 rețelei electrice i-au fost aduse îmbunătățiri, care au permis transferul unei părți importante din aceasta, de la 6 kV la 10 kV. În acceași perioadă au fost înlocuite şi echipamentele primare de înaltă tensiune (110 kV). Această stație de transformare alimentează cu energie electrică peste 25.000 de clienţi prin intermediul reţelei de medie şi joasă tensiune din zona de est a capitalei şi din oraşul Pantelimon. Stația de transformare are în prezent o putere instalată de 80 MVA (Mega Volt Amper).

Cea de-a doua stație de transformare, stația 110/10 kV Toporași a fost pusă în funcțiune în anul 1976. Aceasta furnizează energie electrică pentru mai mult de 40.000 de clienți din zona de sud a capitalei, prin intermediul reţelei de medie şi joasă tensiune. Stația de transformare are în prezent o putere instalată de 100 MVA.

 

Implementarea programului Telecontrol în București, Ilfov și Giurgiu a început în 2009. 45 stații primare sunt deja modernizate complet pentru a permite controlul de la distanță. Alte 4 stații primare sunt în stadiu de finalizare. Programul va continua în următorii ani, până când toate stațiile primare aparținând Enel Distribuție Muntenia, peste 55 de stații, vor fi modernizate complet și controlate integral de la distanță.

Unul dintre principalele beneficii ale sistemul Telecontrol este că permite tehnicienilor Enel să execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. În cazul apariției unei defecțiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren care să o inspecteze, acțiune ce necesită timp, sistemul Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede și efectuarea de la distanță a manevrelor pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru rețelele inteligente, ce permite alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor și sistemul de control, aducând astfel multiple beneficii consumatorilor, informează compania.

Cookies