Doua SRL-uri fără angajați au preluat producătorul de pompe Aversa

de:
13 sept. 2013
7 Afișari
Doua SRL-uri fără angajați au preluat producătorul de pompe Aversa

Intrebat de Hotnews.ro care sunt informatiile pe care le detine despre aceste firme, ministrul a spus ca Blue Diamond este o mare firma de imobiliare. In realitate, este un SRL inregistrat in 2011, cu pierderi de 135 de mii de lei in acelasi ani si cu zero angajati si este controlat de o firma cipriota. Cealalata firma, Autoplast Engineering, este un producator de mase plastice, inregistrat in 2006, cu un angajat si cu un profit de 42 mii lei in 2011.

Prin aceasta privatizare, cele doua SRL-uri au intrat si in posesia celor 10 hectare de teren pe care se afla fabrica, in mijlocul Bucurestiului, langa Piata Obor. Vosganian sustine ca firmele s-au angajat sa continue activitatea companiei.

„Am solicitat o garantie de 5,1 milioane de euro ca va continua activitatea”, a spus Vosganian. POtrivit acestuia, cele doua firme s-au angajat sa aiba un numar de minim 200 de salariati pe o perioada de minim 3 ani. In cazul in care nu-si respecta obligatiile, garantia va fi pierduta. Un aspect important este ca o parte din terenuri se afla in litigii. „Probabil ca in momentul in care litigiile se vor incheia, vor delocaliza Aversa pe un alt spatiu, in afara Bucurestiului”, a spus Vosganian.

Practic, compania va functiona pe alte terenuri. Intrebat despre aceste terenuri, ministrul nu a dorit sa ofere amanunte. In schimb, Adrian Ciocanea, secretar de stat, a spus ca „in legatura cu chestiunea imobiliara, cine a cumparat si-a facut o strategie pe care nu a spus-o in totalitate vanzatorului, cum are el de gand sa inchida niste litigii de acest tip, nu cunoastem aceasta strategie, dar banuiesc ca a gandit un mod in care sa stinga aceste litigii, nu stim acest lucru pentru ca nu este obiectul nostru”.

Blue Diamond Estate este detinuta de o firma din Cipru-Blarkto Holdings Ltd (95%) si de un cetatean canadian, Michael Danny Topolinski. Autoplast Engineering SRL este detiuta de trei persoane fizice: Mihai Octavian Tuturea (89,5%), Adrian Sergiu Toader (10%), Marian Rares Vladescu (0,5%).

Potrivit presedintelui AAAS, Adrian Volintiru, reprezentantul creditorului majoritar Aversa, cumparatorii se obliga sa mentina productia societatii in urmatorii 3 ani, numarul de angajati existent (aproximativ 200), sa continue si sa respecte obligatiile ce rezulta din contractele si relatiile parteneriale existente si sa nu instraineze marcile si brevetele inregistrate de Aversa cel putin 3 ani.

Pe langa dovezile de bonitate fiscala, participantii au trebuit sa faca dovada ca in ultimii 5 ani au desfasurat activitati de productie specifice, respectiv fabricarea de echipamente, masini grele si unelte industriale.

Comisia care a declarat adjudecatarii a fost constituita din reprezentantii firmei de insolventa RVA Insolvency Specialist SPRL si Activ Lichidator, administratorul special din partea AAAS si a celorlalti actionari. A fost a 15-a runda de licitatii organizate si prima la care s-a participat. La randul lor, firmele de insolventa spun ca incepand cu 8 mai 2013 au fost organizate 41 de licitatii in cadrul carora nu s-a primit nicio oferta de pret. In cadrul celei de-a 15-a licitatii a fost depusa o singura oferta, cea a celor doua SRL-uri care a oferit pretul minim de 17,3 milioane de euro, pret aprobat de catre adunarea creditorilor pe 18 iunie 2013.

Infiintata in 1882, S.C. Aversa S.A. este unul dintre cei mai importanti producatori de pompe centrifuge si axiale din Europa Centrala si de Est. De asemenea, este singura fabrica din Romania care are ca obiect de activitate cercetarea, proiectarea si fabricarea de pompe. In prezent, societatea se afla in faliment, conform sentintei civile 387/19.01.2012 si mai are 216 angajati.

Cookies