Două sectoare din București se schimbă total. Proiectele, supuse dezbaterii publice de Primăria Capitalei

29 sept. 2021
632 Afișari
Două sectoare din București se schimbă total. Proiectele, supuse dezbaterii publice de Primăria Capitalei
Două sectoare din București se schimbă total. Proiectele, supuse dezbaterii publice de Primăria Capitalei. sursa foto: bucuresti.info

Două proiecte deosebit de importante pentru schimbarea în bine a Bucureștiului au fost supuse recent dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei. Este vorba de programul integrat de dezvoltare urbană a Sectorului 6 şi de Strategia de Dezvoltare a Sectorului 4. Propunerile sunt extrem de îndrăznețe, dar totuși de bun simți pentru o capitală europeană a anului 2021.

Două sectoare din Capitală propun o serie de programe și strategii prin care să își îmbunătățească condițiile în următorii ani. Bucureștenii sunt chemați să se implice în dezvoltarea sectoarelor în care locuiesc. Astfel, în acest moment, pot fi făcute recomandări privind proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului integrat de dezvoltare urbană a Sectorului 6 al Municipiul Bucureşti 2021-2030 şi a proiectului de hotărâre privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 pentru perioada 2020-2024.

Schimbări importante pentru bucureștenii care locuiesc în aceste două sectoare

Până la data de 18 octombrie, se pot trimite în scris propuneri sau sugestii privind proiectele de acte normative:

– prin site-ul www.pmb.ro;

– prin poştă pe adresa P.M.B. – B-dul Regina Elisabeta, nr. 47, sector 5 – Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică;

– depuse la Centrul de Informare – P.M.B., B-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5;

– pe e-mail la adresa: [email protected].

Încă din luna mai, Programul de dezvoltare a Sectorului 6 a fost supus dezbaterii publice pentru îmbunătățire și mai ales pentru că așa prevede legea.

Schimbări importante pregătite în Sectorul 6

Printre cele mai importante propuneri se numără: construcţia spitalului de pe bulevardul Timişoara şi a patru policlinici, în cartierele Drumul Taberei, Crângaşi, Giuleşti, ANL.

De asemenea, se mai prevede un program pentru reducerea abandonului şcolar, noi servicii destinate vârstnicilor din Sectorul 6, crearea unui Centru Respiro pentru persoanele cu dizabilităţi şi a altuia pentru copii cu handicap grav, a unui Centru rezidenţial pentru adulţii aflaţi în situaţie de vulnerabilitate, dezvoltarea reţelei de centre de recreere şi dezvoltare personală din sector.

Locuri de joacă pentru copii și zeci de stații de încărcare pentru mașini electrice în sectoare

În același timp, în Sectorul 6 se vrea amenajarea de locuri de joacă pentru copii, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din această zonă administrativă. Mai mult, se vrea reamenajarea curţilor şcolilor pentru dezvoltarea infrastructurii sportive, construcţia şi dotarea de noi unităţi de învăţământ.

Nu în ultimul rând, primarul Ciprian Ciucu vrea realizarea a 50 de staţii de încărcare pentru maşini electrice, construirea de rasteluri de biciclete la metrou, staţii de autobuz și construcţia de parcări. Se dorește anveloparea prioritară a blocurilor locuite de persoane cu venituri mici, realizarea unei staţii de sortare a deşeurilor, reamenajarea urbană a zonei Lacului Morii.

Ce prevede strategia dezvoltării Sectorului 4

Și în sectorul condus de Daniel Băluță se așteaptă schimbări importante. Conform referatului de aprobare al Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4, propus de Primăria Sectorului 4, vizează o planificare a acţiunilor şi programelor vizate în vederea dezvoltării urbane în anii 2020-2024.

Acestea au fost împărțite în patru direcţii de dezvoltare prioritară: mediu de afaceri puternic şi dinamic, trai de calitate, sustenabilitatea şi durabilitatea dezvoltării; iniţiative strategice. Conform documentului, lista conţine 91 de proiecte.

Printre proiectele propuse se numără: continuarea lucrărilor de reabilitare termică (1,4 miliarde lei), crearea unei reţele de senzori de măsurare a calităţii aerului (15 milioane lei), înfiinţarea unui parc industrial tehnologic (48,5 milioane lei).

Sectorul 4 mai vrea dezvoltarea unui accelerator de afaceri în domeniile IT şi cercetare-inovare (24,2 milioane lei) și sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate (75 de milioane de lei). 

Băluță vrea și implementarea sistemelor de supraveghere video, control acces şi monitorizare prin senzori în spaţii publice, unităţi de învăţământ, pieţe sau parcări (20 de milioane de lei).

În listă mai este bifată și reabilitarea drumurilor publice (600 de milioane de lei) și extinderea reţelei de metrou cu o staţie la nivel suprateran (138 milioane lei).

Nu în ultimul rând există lucrări de modernizare la Liceul Gheorghe Şincai (3 milioane lei), la Şcoala Ienăchiţă Văcărescu (4,8 milioane lei) și modernizarea Colegiului Tehnic Miron Nicolescu, inclusiv construirea a două terenuri de sport şi a două cămine (54 milioane lei).

Cookies