Două proiecte imobiliare controversate din centrul Capitalei, blocate de instanță. Edilul Nicușor Dan cere revenirea spațiilor, de pe străzile Aleea Modrogan 1 A și Icoanei 2-8, la forma inițială

11 iul. 2022
9058 Afișari
Două proiecte imobiliare controversate din centrul Capitalei, blocate de instanță. Edilul Nicușor Dan cere revenirea spațiilor, de pe străzile Aleea Modrogan 1 A și Icoanei 2-8, la forma inițială

Instanța a oprit două proiecte imobiliare controversate derulate deja în centrul Capitalei, cazuri despre care presa a scris, în care s-a construit pe spațiul verde din Modrogan 1 A și s-au demolat clădirile vechi de peste 100 de ani din Icoanei 2-8.

Decizia instanței a fost comunicată de Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută luni, 11 iulie, în care edilul Bucureștiului s-a întrebat retoric unde este statul de nu a făcut nimic.

”Conferința de azi este prilejuită de două decizii definitive ale Curții de Apel București prin care sunt oprite două speculații imobiliare consistente, aprobate de administrația Firea în ultimele zile de mandat. Este vorba despre Modrogan 1 A și Icoanei 2-8”,a anunțat Nicușor Dan.

Cazul blocului de 4 etaje construit în curtea palatului din Aleea Modrogan 1 A

În cazul proiectului imobiliar de pe Aleea Modrogan 1 A, unde pe o bucată din grădina palatului Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric unde PNL își are sediul, un investitor construiește blocuri de 4 etaje, instanța a decis suspendarea autorizației de construire, decizia fiind definitivă, a anunțat Nicușor Dan.

Blocurile sunt deja ridicate, scrie Hotnews.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că în data de 8 iulie Curtea de Apel Bucureşti, printr-o decizie definitivă, a suspendat executarea şi pentru autorizaţia de construire, iar astfel nu mai pot fi făcute lucrări la blocurile respective.

”Printr-un PUZ aprobat 2019 și autorizația de construire aprobată pe 21 septembrie 2020 s-au aprobat blocuri în grădina palatului. Sunt mai multe motive pentru care a pune blocuri acolo este o ilegalitate, dar motivul cel mai flagrant este că acolo este spațiu verde și că există o prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinația spațiului verde”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general acuză că instituțiile statului nu au făcut nimic, deși au fost sesizate.

”Comportamentul instituțiilor statului român? Agenția pentru Protecția Mediului București a avizat planul urbanistic și autorizația, fără să vadă că acolo este spațiu verde, cum a făcut-o de sute de ori înainte.

Direcția pentru Cultură, care este organismul local al Ministerului Culturii, deși avizase de două ori și spusese de două ori că pentru spațiul din jurul palatului conservarea este obligatorie, a dat aviz și pentru blocuri acolo. Administrația Firea a dat autorizație de construire cu 6 zile înainte de alegerile locale”, a declarat Nicușor Dan, citat de Hotnews.

Primarul acuză Inspectorarul de Stat în Construcții că a revocat un proces verbal al ISC București, prin care se constatatu mai multe ilegalități, ca proiectul imobiliar să meargă mai departe.

”ISC-ului i-a luat un an ca să verifice, deși era o investiție consistentă și importantă, despre care s-a scris în presă, și după ce a verificat și a constatat toate ilegalitățile, pe care acum le-a constatat și Curtea de Apel București, a venit acest Ordin, din ianuarie 2022, prin care fără nicio explicație Inspectoratul de Stat în Construcții, organul național, a revocat ordinul Inspectorarului local prin care se constatau toate nelegalitățile, fără să dea nicuin motiv petru care procesul verbal de control se revocă și împiedicând astfel Prefectul să exercite încă din ianuarie acțiunea în contencios administartiv care ar fi oprit această speculație imobiliară”, a declarat Nicușor Dan.

Cazul proiectului imobiliar din Icoanei 2-8 unde au fost dărâmate 3 clădiri

Primarul general a mai declarat că instanța a constatat, printr-o decizie definitivă din 6 iulie, că autorizația de construire a expirat pentru proiectul imobiliar de pe Icoanei 2-8.

”Această administrație nu va da noi autorizații pentru o construcție ilegală, care încalcă regulamentul de urbanism. (…)
Regulamentul de urbanism al acestei zone spune că este o zonă unicat la nivel internațional, este interzisă comasarea parcelelor și toate intervențiile trebuie făcute parcelă cu parcelă pentru a păstra specificul zonei.”, a afirmat Nicușor Dan.

Cazul demolărilor de pe strada Icoanei 2-8 a fost relatat și de către publicația b365.ro. În octombrie 2021 au fost puse la pământ trei case construite acum mai bine de o sută de ani pe strada Icoanei din București. La fața locului a venit însuși Primarul General Nicușor Dan, însă apariția sa fizică nu a avut niciun efect (mai multe AICI).

Imagini de la demolarea celor 3 imobile de pe Icoanei 2-8
Schița proiectului imobiliar ce urma să le ia locul clădirilor

”Aici a fost emisă o autorizație de desființare pentru cele 4 clădiri și a fost emisă o autorizație de construire pentru un imobil pe cele 4 parcele reunite, încălcându-se prevederea că nu ai voie să comasezi parcele”, a spus Nicușor Dan. Și în acest caz edilul acuză autoritățile statului român că nu au făcut nimic.

”Ce au făcut institițiile statului român? Direcția pentru Cultură a avizat și demolarea și construirea, în ciuda faptului că avizase acel regulament care spunea că nu ai voie să comasezi parcele. Administrația Firea a emis autorizația de desființare pe 1 octombrie, după alegerile locale și autorizația de construire pe 27 octombrie, cu 2 zile înainte să preiau mandatul. Așa ne explicăm de ce consilierii generali ai PSD au încercat să întârzie prin contestații în instanță preluarea mandatului, ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată fi semnate”, a declarat Nicușor Dan.

Și aici primarul spune că ISC a revocat procesul verbal prin care au fost constatate mai multe încălcări ale legii.

”Am sesizat ISC-ul încă din luna martie 2020, spunând explicit că este vorba de pierderea unor elemente importante de patrimoniou construit. În ciuda acestor insistențe, ISC-ul nu a făcut verificări asupra legalității până în decembrie 2021, la 9 luni după ce a fost sesizat și după ce demolarea se făcuse.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 avea toate motivele să suspende executarea lucrărilor până lucrurile se lămureau în instanțele civile. Nu a făcut-o și a permis demolarea și începerea lucrărilor.

Și identic ca în cazul Modrogan, după ce Inspectoratul de Stat în construcții local a venit și a constatat toate ilegalitățile, și a făcut un proces verbal consistent, Inspectoratul de Stat Național a dat un ordin, fără nicio motivare, prin care a revocat ordinul Inspectorarului local”, a declarat Nicușor Dan.

Unde este statul român?, se întreabă retoric primarul.

Nicușor Dan a mai spus că acestea sunt ultimele zvâcniri ale unui mod speculativ și profund nociv de a face dezvoltare urbană în București, cu încălcarea interesului public.

Primarul spune că va solicita în instanță reconstruirea imobilelor demolate în Icoanei 2-8 și aducerea spațiului verde din Modrogan la starea inițială.

Cookies