Două pizza, apă, cafea și… bacșiș. Un bucureștean s-a trezit cu „șpaga” trecută din oficiu pe nota de plată

11 mart. 2023
581 Afișari
Două pizza, apă, cafea și... bacșiș. Un bucureștean s-a trezit cu „șpaga” trecută din oficiu pe nota de plată
Două pizza, apă, cafea și... bacșiș. Un bucureștean s-a trezit cu „șpaga” trecută din oficiu pe nota de plată. Sursa foto: Unsplash

Un bucureștean s-a trezit că un restaurant din Centrul Vechi i-a pus bacșișul din oficiu pe nota de plată în valoare de 159 de lei, deși de obicei clientul decide cât și dacă lasă o sumă în plus la finalul consumației. Bărbatul nu a reclamat acest lucru pe loc, rușinat de cei cu care se afla la masă, însă a condamnat practica pe rețelele de socializare.

Un cetățean din Capitală a povestit cum a fost practic obligat să plătească bacșiș de angajații unui restaurant din Centrul Vechi. Potrivit acestuia, bărbatul a trecut pe la un restaurant cu specific italian pentru a mânca repede o pizza, deoarece trebuia să ajungă la meciul de handbal dintre CSM București și Odense de la Sala Polivalentă, potrivit Gândul.

Două pizza, apă, cafea și… bacșiș. Un bucureștean s-a trezit cu „șpaga” trecută din oficiu pe nota de plată

Clientul s-a așezat la masă cu apropiații săi și a comandat două pizza și câteva băuturi simple. Când a verificat nota de plată, în listă se strecurase un „intrus” scris cu litere mari – „BACȘIȘ”. Confuz, bărbatul a constatat că angajații au pus pe nota de plată bacșișul fără să îl întrebe înainte cât și dacă oferă, după cum prevede legea.

„Toate bune și frumoase, eu am mâncat pizza la care visam, apoi am cerut nota de plată, menționând că voi achita consumația cu cardul. În timp ce ne scotoceam prin portofele pentru a lăsa vreo 20 de lei, adică 10% din nota de plată estimată de noi la aproximativ 200 de lei, domnișoara a venit cu bonul fiscal pe care figura, alături de mâncare și băutură, bacșișul de 15%.

Asta deși legea, pe care o poți găsi rapid pe google, spune că este opțional: ”operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului”, după cum a povestit bucureșteanul.

„Dragi cârciumari, în cazul în care ați descoperit această nouă metodă de a jumuli clienții, sper să vă lovească falimentul”

Clientul a explicat că nu a cerut socoteală angajaților deoarece îi era rușine de cei cu care venise la restaurant, însă a făcut publică situația în spațiul online.

„Am plătit, înjurând în gând foamea de bani a ”capitaliștilor” din centrul vechi al vieții, dar m-am jurat că le fac o ”dedicație” aici pentru a atrage atenția asupra acestui gest care cred că va ajunge o ”politică” a majorității localurilor”, spune acesta.

De asemenea, acesta a transmis în încheiere un mesaj pentru afacerile care recurg la practici mai puțin etice, precum trecerea bacșișului pe notă fără să consulți clientul.

„Dragi cârciumari, în cazul în care ați descoperit această nouă metodă de a jumuli clienții, sper să vă lovească falimentul și să vă calce ANAF-ul, DSP-ul, OPC-ul, Poliția Locală, DSV-ul și restul de instituții de control unde trebuie să dați voi bacșiș!”, a spus bărbatul.

La scurt timp a apărut și reacția patronului locației, care și-a cerut scuze pentru acest episod și a spus că le-a explicat angajaților în repetate rânduri să întrebe înainte clienții dacă vor să ofere bacșiș, și ce procent: 5%, 10% respectiv 15%.

Cookies