Două monumente stau în calea Bulevardului Uranus

de:
23 nov. 2010
2 Afișari
Două monumente stau în calea Bulevardului Uranus

Pe primul tronson al Bulevardului Uranus, de la Piaţa Victoriei la Vasile Pârvan, cinci monumente stau în calea constructorilor: Cinematograful feroviar, Hotelul Marna, clădirea construită pe terenul pe care s-a aflat casa în care a locuit Mihai Eminescu, Hala Matache şi o clădire situată pe Berzei, nr.81, construită la sfârşitul secolului XIX-începutul sec. XX. Niciuna dintre aceste clădiri nu poate fi dărâmată deocamdată. Primele trei au fost deja declasate de la statutul de monument, însă ordinul de ministru nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, astfel că edilii nu le pot încă atinge. Odată ce ordinul va fi publicat însă, constructorii pot trece la demolarea lor. Pentru ultimele două însă situaţia este mai delicată.

Atât Hala Matache cât şi clădirea de pe Berzei 81 au încă statut de monument, deşi primarul general, Sorin Oprescu, declara în urmă cu o săptămână că “au fost declasate clădirile-monument” de pe traseul viitorului bulevard, iar acum „urmează să se publice în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Culturii.” Cele două clădiri nu au fost însă declasate de ministrul Culturii, iar atâta timp cât au statut de monument, autorităţile locale nu se pot atinge de ele. Astfel că firma de construcţii va trebui să construiască Bulevardul Uranus în jurul celor două clădiri. În locul Halei Matache, pe traseul noului bulevard, edilii vor să amenajeze, conform proiectului, o parcare cu aproximativ 30 de locuri. De altfel, clădirea a fost deja expropriată de Primăria Capitalei contra sumei de 1,4 milioane de euro.

Reprezentanţii Primăriei susţin însă că cele două clădiri nu reprezintă decât un impediment temporar, care va fi îndepărtat în timp util.

„Până se va ajunge cu lucrarea la clădirile în cauză vor fi soluţionate şi aceste probleme, astfel că lucrările nu vor fi afectate. Vom demola tot ce avem voie şi la final, pe cele care au rămas şi pentru care am obţinut ordin de declasare”, a răspuns un oficial al Primăriei.

Primul tronson al Bulevardului Uranus, finalizat în 2011. VEZI CUM VA ARĂTA

Primul tronson al Bulevardului Uranus este cuprins între Piaţa Victoriei şi strada Vasile Pârvan. Potrivit proiectului, noul bulevard va avea 3,8 kilometri de piste pentru biciclişti, 3,3 kilometri cale simplă de rulare pentru tramvaie şi peste 12.000 de metri pătraţi de trotuare. În plus, vor fi amenajate şi noi spaţii verzi. Mai exact 4.000 metri pătraţi de spaţiu verde, potrivit autorităţilor.

Strada Gării de Nord va fi prelungită şi se va intersecta într-un nou sens giratoriu cu strada Berzei si Mircea Vulcănescu. Circulaţia prin sensul giratoriu se va face pe patru benzi destinate autoturismelor şi pe două căi de rulare pentru tramvaie.

Potrivit autorităţilor, noul bulevard va tripla capacitatea de circulaţie atât pentru autoturisme, cât şi pentru mijloacele de transport în comun. Astfel, de la o capacitate de 600-700 vehicule pe oră se va ajunge la una de 2.500 de vehicule pe oră. De asemenea, numărul călătorilor transportaţi prin zonă va creşte de la 500-700 pe oră la 1.000-2.000 pe oră.

Primarul general, Sorin Oprescu, susţine că noul bulevard va face posibilă traversarea Capitalei de la nord în sud în 15-20 de minute.

Cookies