Două mii de firme din Capitală se îndreaptă spre faliment

de:
22 dec. 2010
0 Afișari
Două mii de firme din Capitală se îndreaptă spre faliment

De la începutul acestui an au intrat sub incidenţa Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei un număr de 2.096 de societăţi comerciale din Capitală, boom-ul fiind atins în luna februarie când 350 de firme au declarat judecătorilor Tribunalului Bucureşti că se află în incapacitate financiară, potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC),

Doar 5% din firmele în insolvenţă scapă de faliment

Numărul firmelor care s-au adresat instanţei de judecată în încercarea de a propune diverse planuri de reorganizare este însă de peste patru ori mai mare în Bucureşti decât media înregistrată la nivel naţional. Astfel dacă în fiecare judeţ din ţară au intrat, lunar, în procedură de insolvenţă câte 41 de societăţi, în municipiul Bucureşti numărul companiilor urcă la 190 pe lună.

Firmele care intră în insolvenţă au şanse foarte mici de redresare, astfel că 95% dintre acestea ajung în faliment, apreciază Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă şi Restructurare (UNPIR). „Ca să se încadreze în cei 5% de succes, în primul rând, trebuie să găsescă sursa de finanţare. Ori, o societate găseşte foarte greu finanţare în România. Nu există fonduri specializate, astfel că furnizorii societăţii respective nu mai vor să livreze nimic fără plata în avans. În  perioada de boom s-au folosit ca surse de  finanţare bunurile imobile. Au fost vândute, au fost făcute relocări, societatea plătind astfel datoriile sau o parte din ele”, a motivat preşedintele UNPIR.

Numărul companiilor din Bucureşti, care au intrat în insolvenţă anul acesta, reprezintă peste 10 procente din totalul raportat la nivel naţional.Insolvenţa poate fi cerută în instanţă de către partenerii de afaceri care au datorii certe, eligibile şi exigibile mai vechi de 30 de zile şi mai mari de 30.000 lei, dar şi de firma debitoare pentru a se pune la adăpost de creditori prin planul de reorganizare.

Evoluţia numărului de firme din Bucureşti care au intrat în insolvenţă în 2010
LunaIanFebrMarAprMaiIunIulAugSeptOctNov
Număr firme231350228211156218180119111133163
Sursa: Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

Peste 14.000 de firme, radiate în zece luni

Pe lângă societăţile care urmează să fie şterse de pe harta economică a Capitalei, alte 14.800 de firme din Bucureşti au fost deja radiate voluntar de la Registrul Comerţului în acest an, procentul fiind în creştere cu 262% faţă de anul precedent. Singurele variabile care au intrat pe panta descendentă sunt suspendările de activitate şi dizolvările voluntare, ambele fiind în scădere cu 45%, respectiv 66%. Astfel, dacă în ianuarie-octombrie 2009 şi-au suspendat activitatea 19.300 de firme din Bucureşti, în perioada similară a acestu an numărul lor a ajuns la 10.528. De asemenea, în intervalul menţionat au fost dizolvate voluntar aproximativ 4.240 de societăţi în 2009, respectiv 1.440 în cursul acestui an.

Din cauza condiţiilor economice dificile, numărul bucureştenilor care au decis să îşi deschidă o afacere nouă în acest an a scăzut până la 17.260, potrivit ONRC, faţă de 17.320 în primele 11 luni ale anului trecut.

Cookies