Două magistrale de termoficare din Sectorul 6 urmează să fie modernizate, însă cu o singură condiție: Primăria Capitalei să se asocieze în acest proiect

27 ian. 2022
1068 afișări
Două magistrale de termoficare din Sectorul 6 urmează să fie modernizate, însă cu o singură condiție: Primăria Capitalei să se asocieze în acest proiect
Două magistrale de termoficare din Sectorul 6 urmează să fie modernizate, însă cu o singură condiție: Primăria Capitalei să se asocieze în acest proiect. Sursa foto: Unsplash

Două magistrale de termoficare importante din Sectorul 6 ar urma să fie modernizate în perioada următoare, însă trebuie îndeplinită o condiție importantă. Pentru ca acest proiect să înceapă este necesar ca Primăria Capitalei să își dea acordul cu privire la finanțarea în comun a proiectului, deoarece primăria de sector nu are competențe privind rețeaua de termoficare.

Vești importante legate de situația termoficării din Sectorul 6.  Consilierii locali din sector au votat în cursul ședinței de joi, 27 ianuarie, propunerea unei solicitări de asociere cu Primăria Municipiului București în vederea modernizării a două magistrale de termoficare care aparțin S.A.C.E.T București.

Unde se află cele două magistrale de termoficare și în ce stare se află în prezent

Potrivit Primăriei Sectorului 6, este vorba despre două magistrale care străbat zone importante din Capitală, și care ar putea îmbunătăți situația locuitorilor din zonă prin modernizare.

Prima este Magistrala I Vest – CL4 – CFB4, care străbate cartierele Militari, Dr. Taberei, Crângași și Constructorilor. În prezent, aceasta nu funcționează. A doua este Magistrala II Vest– PV1 – CM20. Aceasta parcurge zona Valea Cascadelor, cartierele Militari, Crângaşi şi zona Politehnica, până la căminul de termoficare CS6 Leu. Spre deosebire de prima magistrală, aceasta este funcțională, însă are foarte mari pierderi, ceea ce duce la presiune și la temperatură scăzute.

În acest sens, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a solicitat Companiei Municipale Termoenergetica să realizeze studiile de fezabilitate pentru a se estima valoarea totală a acestor lucrări.

Situația rețelei de termoficare din București este extrem de îngrijorătoare

Rețeaua de termoficare din București se află într-o situație extrem de gravă, practic pe marginea prăpastiei: între 10-12% din rețeaua principală de termoficare a fost modernizată, fapt care se observă la nivelul pierderilor – 2.2 milioane de litri pe oră în 2020, cantitate care se scurge în pământ și care afectează atât buzunarul cetățenilor, cât și pe cel al autorităților locale.

De asemenea, 69% din conductele rețelei primare și 48% din conductele rețelei secundare de transport a apei fierbinți sunt mai vechi de 25 de ani. E lesne de înțeles de ce s-au înregistrat 836 de avarii în circuitul primaru și 844 în cel secundar doar în primele șase luni ale anului 2021.

Rețeaua de alimentare cu energie termică a Bucureștiului deservește aproximativ jumătate din populația orașului, 1,2 milioane de locuitori, adică 562.000 de apartamente din 8.200 de blocuri și 600 de imobile, dar și 5.600 de instituții bugetare și agenți economici.

Cookies