ESENTIAL

Două clădiri din Centrul Vechi vor fi consolidate. Costul investiției: 1,6 milioane euro

Primăria Capitalei va consolida două clădiri monument istoric situate pe strada Blănari nr. 2 și nr. 8. Clădirea de la numărul 2, construită în 1865,  are subsol, parter, două etaje, o mansardă și un pod. Potrivit expertizei, lucrările de consolidare vor costa 5.276.570 lei (aprox. 1,1 milioane euro). 

Pentru cea de-a doua clădire, situată pe str. Bănari nr.8, costurile consolidării au fost estimate la 1.990.963 lei (440.00 euro). Clădirea, construită în 1864, are un subsol, parter, două etaje și mansardă. 

„În ultimii 148 de ani, clădirea a suferit mai multe acțiuni seismice produse de cutremuerele din anii 1940, 1977, 1986, 1990. Din expertiză, rezultă că structura, datorită gradului foarte redus de asigurare la seism, are îndeplinite condițiile suficiente pentru prăbușirea ei la viitorul cutremur. În plus sunt degradate și elementele de finisaj și instalațiile în urma unei exploatări îndelungate, a lipsei de întreținere și a accidentelor în decursul timpului”, se arată în expunerea de motive a primarului general, Sorin Oprescu. 

Lucrările de consolidare vor dura doi ani. 

Pe 15 mai 2013, cele două clădiri de pe str. Blănari nr. 2 și nr. 8 au fost avariate după ce alte două construcții aflate între ele s-au prăbușit. Este vorba de clădirile de pe strada Blănari nr.4 -6. Unul dintre cele două imobile care s-au prăbușit, mai exect imobilul de la numărul 6, aparținea Primariei Capitalei. Potrivit unui comunicat emis atunci de municipalitate cele două construcții s-au prăbușit din cauza lucrărilor care se efectuau la clădirea de la numărul 4, proprietate privată. În momentul prăbușirii, la imobil se executau lucrări de construire in baza unei autorizatii de construire emise de Primaria Capitalei pe 29 octombrie 2012.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button