„Două bătrâne Tatra, la Răzoare!” Tramvaiele care ne-au dus de colo-colo prin Capitală aproape 50 de ani și care, în anul retragerii, emoționează bucureșteni

15 ian. 2023
1244 Afișari
"Două bătrâne Tatra, la Răzoare!" Tramvaiele care ne-au dus de colo-colo prin Capitală aproape 50 de ani și care, în anul retragerii, emoționează bucureșteni | Sursa foto: Traclub

Prototipul tramvaielor Tatra a ajuns la București în 1973, aducă acum exact 50 de ani, dar, după cum amintește mobilitate.eu,  pe traseu cu călători aveau să intre în prima parte a anului 1974.

Tramvaiele Tatra sunt ultimele tramvaie noi aduse din import în Capitală. De la Tatra încolo, pe șine aveau  să urce doar tramvaie construite și/sau modernizate la  Bucur la uzinele RATB/STB URAC.

Pe grupul de Facebook Tramclub, acolo unde puteți descoperi extraordinare imagini-document din București de-a lungul anilor, a fost publicată și această, fotografie care le-a stârnit nostalgii multor bucureșteni. E o imagine care le-a reamintit oamenilor că, în curând, aceste mijloace de transport în comun se vor pensiona definitiv.

Tramvaiele Tatra, ultimul an la datorie

Cu puțin timp în urmă, STB SA a decis să le scoată din circulație. A anunțat că va începe procedura de vânzare în vederea casării a unui nou lot de 46 de vagoane:

Activitatea în Depoul Militari a început cu tramvaie Tatra, aduse din Cehoslovacia în 1974. La vremea respectivă, depoul a primit 130 de tramvaie de acest tip. (…)  Din cele 130 de vehicule cehoslovace care au început activitatea aici cu aproape o jumătate de secol în urmă, 37 au fost casate, 14 au fost modernizate sub denumirea „Bucur” (tramvaiele albastre care, în fapt, nu mai au legătură cu „Tatra”), 45 au fost imobilizate în depou pentru a fi date la casare, 2 sunt folosite pentru școală, 3 sunt predate unui parc de joacă pentru copii, la Chiajna.

Tramvaiele aflate în circulație vor fi retrase treptat în lunile ce vin, iar planul este ca, până la sfârșitul anului, să nu le mai întâlnim pe traseele STB.

Oricum, acum au rămas în trafic destul de puține: mai cirulă prin București doar 23  de  tramvaie Tatra, iar traseele lor sunt pe pe liniile 19, 47 și, până acum câteva luni, pe desființata linie 8..

De când au intrat în circulație, tramvaiele Tatra au fost scoase pe trasee aproape neîntrerupt.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies