ARHIVA B365

Catastrofă aviatică evitată în ultimul moment, pe aeroportul Otopeni

“Aoleu! I’m sorry! (n.r.-Îmi pare rău!) Stop!”, a fost prima reacţie a unui controlor de trafic aerian din turnul de control al Aeroportului Henri Coandă din Otopeni, când a realizat că a dat acordul de aterizare unui avion pe o pistă unde avea deja o altă aeronavă, scrie libertatea.ro.

E vorba de un avion Boeing 737-700, al TAROM care urma să aterizeze la Otopeni. La 500 de metri în faţa sa, fix în capătul pistei, se instala “comod” pentru decolare un Airbus A320 al grecilor de la Aegean. Din înregistrarea audio reiese clar engleza stâlcită a controlorului de trafic român, dar şi a pilotului grec. Cu puţin timp înainte de a intra pe pistă, între cei doi a avut loc o discuţie ambiguă. Se pare că pilotul grec a înţeles din dialogul cu controlorul român că se poate alinia pe pistă pentru decolare. În acel moment, controlorul român dădea însă aprobarea de aterizare pe aceeaşi pistă cursei TAROM. Au trecut câteva clipe până când acesta a observat avionul grecilor care dădea semne că începe manevrele de decolare. La 500 de metri în spate, Boeingul TAROM venea cu viteză.

“Aoleeeu! I’ m sorry! Aegean Stooop! Tarom 382, Go-around!” (n.r. – Îmi pare rău! Aegean, opreşte-te! Tarom 382, ratează aterizarea!), a strigat prin staţie controlorul. Răspunsul a fost prompt din partea ambelor avioane. Din fericire, ziua senină le-a permis românilor de la TAROM să observe avionul grecesc şi să înceapă procedura de anulare a aterizării la timp, înaintea controlorului de la Romatsa.

Boeingul de la TAROM are capacitate de 200 de pasageri, iar Airbusul de la Aegean – de 180. În total 380 de oameni.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button