Două aeronave militare vor decola din București spre Turcia, cu medici și câini de căutare. La întoarcere, unul dintre avioane va aduce studenții care au cerut ajutor MAE | UPDATE

06 feb. 2023
197 Afișari
Două aeronave militare vor decola din București spre Turcia, cu medici și câini de căutare. La întoarcere, unul dintre avioane va aduce studenții care au cerut ajutor MAE | UPDATE
Două aeronave militare vor decola din București spre Turcia, cu medici și câini de căutare. La întoarcere, unul dintre avioane va aduce studenții care au cerut ajutor MAE. Sursa foto: Captură Facebook/ MApN

România trimite două aeronave militare spre Turcia pentru a sprijini victimele afectate de către cele două cutremure. Din București va decola suportul aerian cu medici și materiale de salvare de pe Baza 90 Transport Aerian (Otopeni).

UPDATE: Raed Arafat a anunțat că, inițial, doar două aeronave militare trebuiau să plece spre Turcia pentru a transporta ajutoarele. Însă ulterior s-a decis să fie trimise trei aeronave. Cea de-a treia a decolat la o diferență de câteva ore față de primele două.

Două aeronave militare vor decola din București spre Turcia

Două aeronave militare vor pleca spre Turcia pentru a oferi sprijin persoanelor afectate de cutremure și replicile acestora. Unul dintre avioane se va întoarce având la bord cei zece români – nouă studenți și profesorul coordonator – care au cerut ajutorul MAE.

Aeronavele militare sunt de tip C-130 Hercules şi C-27J Spartan, ce aparțin Forțelor Aeriene Române, conform Digi 24. Acestea transportă personal specializat de intervenție ce aparține de IGSU, fiind o misiune de transport al materialelor și a echipei de salvare RO-USAR.

Ministrul Apărării Naționale informează că specialiștii vor interveni de urgență pentru a sprijini populația afectată de dezastrele provocate de cutremurele produse în decursul zilei.

Suportul aerian va decola de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni și va avea destinația Adana. Personalul de la bord are un număr de 58 de specialiști ai echipei de salvare, antrenați special pentru astfel de situații de urgență de după cutremure.

Medici de la Spitalul Floreasca din București vor participa în cadrul misiunii de salvare. De asemenea, mulți dintre aceștia au participat la o misiune asemănătoare petrecută în Albania.

Echipajul mai are în componența sa și patru câini special antrenați pentru a căuta supraviețuitori sub dărâmături.

Guvernul Republicii Turcia a formulat o solicitare de asistență internațională prin care se va acorda sprijinul necesar prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Cei zece români se vor întoarce în țară cu una dintre aeronave

Una dintre aeronave îi va aduce pe studenții și profesorul lor coordonator înapoi în România, la întoarcere. Aceștia se aflau într-o zonă afectată de cutremur când au făcut apel la repatriere.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României, care a convocat în această dimineață Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență. Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania, a declarat Ministerul Apărării Naționale.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies