ARHIVA B365

Torționarul Vișinescu, anchetat pentru omor deosebit de grav. Dosarul, preluat de Parchetul General

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat, joi, dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluării în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, scrie realitatea.net.

Preluarea vine după ce, miercuri, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

„În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză”, precizează reprezentanţii PICCJ.

Vişinescu este acuzat că, în perioada 1957-1963, cât a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat, ar fi supus deţinuţii politici unui tratament inuman.

A instaurat teroare prin practicile inumane gândite şi s-a asigurat că deţinuţii politici vor reţine până la moarte anii petrecuţi în temniţe precum animalele. Îl cheamă Alexandru Vişinescu şi a condus, în anii ’50, Penitenciarul Râmnicu Sărat.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Gandul, dezvăluie lista foştilor torţionari din perioada comunistă. În acest moment, au fost identificaţi 35 de comandanţi de penitenciare care în perioada ’47-’65 au condus temniţele comuniste unde au fost încarceraţi liderii PNŢ şi PNL epuraţi de regimul comunist. 

Citește și Mărturia unei doamne despre torționarul Vișinescu: Ne punea să sărim ca broasca, în pielea goală.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button