ȘTIRI

Dosarul retrocedarilor: Înregistrări ale discuţiilor dintre Adam, Sturdza şi Baronul Kripp

Mediile de stocare care contineau inregistrarile au fost ridicate cu ocazia perchezitiei efectuate la domiciliul lui Sturdza, pe 15 octombrie 2014, informează Hotnews.ro.

Printre probele descoperite de procurori se afla si un fisier denumit „Adam si baronul 21.01.2008” ce contine inregistrarea unei convorbiri purtate in mediul ambiental de catre Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan si Baronul Kripp, mandatarul lui Christopher Ghica, descendent direct al lui N.D. Ghica, in care aparent se pun de acord asupra formularii cererii de retrocedare:

„Baronul: Nu, declar ca, declar ca cercetand … Ce declar?

Ioan Adam: Ca dupa N.D. Ghika autorul nostru comun nascut in… si decedat in…, precum si dupa strabunicul…

Baronul: Stra-stra bunicul meu.

Paltin Sturdza: Stra-stra bunicul meu.

Adam: Asa… Stra-strabunicul meu. Poti sa zici strabunicul meu ND Ghika si stra-stra bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbatut niciodata succesiunea datorita faptului ca strabunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat in 1925…

Sturdza: Pai daca el vorbeste in numele lui…

Adam: Gura, gura …

Sturdza: Pai da’ nu e …

Adam: Te rog frumos sa ma lasi in pace, ca imi pierd ideea, da-o dracului.

Baronul: (n.n. – repeta) Potrivit faptului ca strabunicului nostru N.D. Ghika, declar ca … precum si dupa stra-strabunicul meu Dimitrie …

Adam: … decedat in 1921 a dobandit dreptul de uzufruct de la tatal acestuia asupra averii si, predecedand, in 1921, tatalui sau, decedat in… averea a ramas in patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, nascut in 1883, mort in 1923, dupa care niciodata nu s-a dezbatut succesiunea. Eu cred ca …

Baronul: O sa scriu asta pe calculator, o sa printez si …

Adam: Da, sigur. Deci intelegeti-ma. Noi vrem sa le aratam la astia ca actele, inca o data, din arhive. Eu nu vreau sa fie niciun cusur, niciun dubiu…”

In cadrul aceleeasi discutii, Ioan Adam le spune celorlalti ca ar fi „cea mai mare prostie” ca suprafetele de padure revendicate sa ramana in proprietatea statului.

„Adam: Ascultati-ma, ascultati-ma. Este cea mai mare prostie. In primul rand, sunteti o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume sa ramana statului. Asta inseamna ca sunteti nebuni toti. Dar noi avem arma asta secreta. Este coruptie si e un interes imens. Atunci daca tot colaboram toti asa, sa punem umarul, au spus aici nu este decat Comanesti si Palanca, dar noi in felul acesta noi salvam si padurile din Bratulesti …

Gabriela Rodica Zaharia: Ciobanus …

Adam: Ca daca nu, raman la stat. Aoleu, Ciobanus e cea mai tare.

Baronul: Ciobanus nu vine de la …?…

Zaharia: Sunt paduri, cum ati declarat acolo? Cu acte netraduse …

Adam: Netranscrise… Domne, Ciobanusul si cu alea sunt cele mai bune paduri.

Baronul: Da, da. Padurile …?…

Adam: Deci in felul acesta, eu va mai spun dumneavoastra, in felul acesta le-am inchis gura la jegosii aia, ca ei nu stiu ca noi avem arma asta secreta, ei nu stiu, sunt niste prosti.”

Procurorii DNA au concluzionat ca, desi stia cine este adevaratul proprietar deposedat al padurilor solicitate pentru retrocedare si pierduse irevocabil procesul civil, Paltin Gheorghe Sturdza, sprijinit de Ioan Adam, a continuat demersurile pentru obtinerea respectivelor suprafete, luand decizia de a se formula o cerere de revizuire inca din data de 15 decembrie 2008.

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu si Ioan Adam au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (trei infractiuni).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toti in stare de arest preventiv.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button