ARHIVA B365

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată. Prejudiciul: 2 miliarde de euro

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis, luni, trimiterea în judecată a dosarului „Lukoil”. Compania Lukoil este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul cu un prejudiciu de 2 miliarde de euro.

Procurorii de pe lângă Parchetul Curții de Apel Ploiești au finalizat cercetările în cazul Lukoil și au dispus trimiterea în judecată a Petrotel Lukoil SA Ploiești și SC Lukoil European Holding. Acuzațiile din dosar sunt de spălare de bani, folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani. Compania Petrotel Lukoil SA a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. În acest dosar a fost trimisă în judecată şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pentru folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani.

Prejudiciul este fără precedent, în rândul unor astfel de dosare, în valoare de peste două miliarde de euro, sumă scoasă ilegal din România. În acest dosar, șapte persoane au fost puse sub învinuire, printre care se numără și directorul general al Petrotel Lukoil SA Ploiești, informează Realitatea TV.

Lukoil a trecut la amenințări după sechestrul pus de DNA: Va închide rafinăria din România

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis, pe 8 iulie, să pună sechestru pe conturile Petrotel-Lukoil.

Citeşte şi: Șeful Lukoil, scrisoare către președintele Iohannis, pe tema anchetei DNA

Iată şi comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti luni:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

1. BOGDANOV ANDREY IUREVICI, cetățean rus, director general și membru în Consiliul de Administrație al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea cu rea credință a capitalului societății, faptă prev. de art. 272 alin. 1 din Legea 31/1991R și spălare de bani, faptă prev. de art. 29, alin. 1 lit.a din Legea 656/2002, toate cu aplic. art. 35 alin.1 și art. 38 alin. 1 din C.P

2. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea 656/2002, cu aplic. art.35, alin. 1 din Codul Penal,

3.LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap.de art. 272 alin. 1 lit. b din Legea 31/1991R, și complicitate la spălare de bani, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap la art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002, ambele cu aplic. art.35, alin. 1 din Codul Penal și art. 38 alin. 1 din Codul Penal ;

4. RAȚĂ ANDREI, cetățean moldovean, membru în Consiliul de Administrație al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea cu rea credință a creditului societății, faptă prev. de art. 272 alin. 1, lit. b din Legea 31/1991R și spălare de bani, faptă prev. de art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002, ambele cu aplic. art.35, alin. 1 din Codul Penal și art. 38 alin. 1 din Codul Penal.

5. DĂNULESCU DAN, director General Adjunct în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap. la art. 272 alin. 1, lit. b din Legea 31/1991R și complicitate la spălare de bani, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap la art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002, ambele cu aplic. art.35, alin. 1 din Codul Penal și art. 38 alin. 1 din Codul Penal.

6. DUȚU DOREL, Contabil Șef în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap. la art. 272 alin. 1, lit. b din Legea 31/1991R și complicitate la spălare de bani, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap la art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002, ambele cu aplic. art.35, alin. 1 din Codul Penal și art. 38 alin. 1 din Codul Penal.

7. VOINSTEV ALEXEY, cetățean rus, Director General Adjunct în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap.de art. 272 alin. 1 lit.b din Legea 31/1991R cu aplic. art.35, alin. 1 din Codul Penal.

8. KUZINA OLGA,cetățean rus, Director General Adjunct în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap. la art. 272 alin. 1, lit. b din Legea 31/1991R și complicitate la spălare de bani, faptă prev. de art.48 din Codul Penal rap la art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002, ambele cu aplic. art.35, alin. 1 din Codul Penal și art. 38 alin. 1 din Codul Penal

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada 2011-2014, inculpații, în calitate de administratori și directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, cu știință au folosit cu rea credință bunurile și creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele și pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești a unor contracte de achiziție de materie primă( țiței) precum și prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție.

În aceeași perioadă inculpații cu știință au folosit cu rea credință creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviințat efectuarea de plăți cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu știință și în detrimentul societății le-au schimbat destinația prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca și condiții de creditare cu un împrumut defavorabil ca și condiții de creditare destinat investițiilor și care nu s-au regăsit în investițiile societății precum și sume restituite cu titlu de rambursare împrumut și provenite dintr-un aport de capital simulat.

De asemenea, în sarcina inculpaților s-a reținut că în aceeași perioadă cu intenție au dispus și ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârșirea infracțiunii de utilizare cu rea credință a creditului societății, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani.

Prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 EUR.

În vederea recuperării prejudiciului în cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra:

— unui număr de 176.840.629 acțiuni la o valoare de 2,5 lei/acțiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei:

— primelor de emisiune deținute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, acționar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei.

— conturilor deținute de inc. PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum și a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurența sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

— conturilor deținute de terțul acționar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiești, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda la CITY BANK LONDRA, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Activitatea de urmărire penală s-a desfășurat cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informații și al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la Tribunalul Prahova, spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button