DOSARUL DIASPORA. În ce stadiu se află cercetările. Răspunsul DNA

de:
01 mart. 2016
0 Afișari
DOSARUL DIASPORA. În ce stadiu se află cercetările. Răspunsul DNA

Au trecut aproape 15 luni de când procurorii DNA au preluat dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale din 2014, însă nici acum nu a fost depăşită faza incipientă a urmăririi penale in rem, în care sunt cercetate faptele, fără a fi urmărite penal persoane acuzate concret.

Singurul oficial de rang înalt care a fost audiat ca martor în acest dosar a fost Titus Corlăţean, fostul ministru de Externe, care a demisionat între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, motivând că legea nu îi permite să înfiinţeze noi secţii de votare în străinătate, în ciuda unei adrese a Autorităţii Electorale Permanente, care explica exact contrariul.

„În cadrul dosarului penal privind modalităţile de organizare şi desfăşurare a votului în diaspora, la alegerile prezidenţiale, se desfăşoară acte de urmărire penală cu privire la faptă. Totodată, în cauză au fost audiate mai multe persoane„, este răspunsul DNA pentru Gândul la un an şi trei luni de la demararea anchetei.

Pe 15 februarie, la 440 de zile de la preluarea dosarului de către DNA, Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita parchetului să clarifice public situaţia acestui dosar şi să anunţe ce măsuri dispune, urmărire penală a unor persoane sau clasarea dosarului.

Cookies