Dosarul Dan Voiculescu judecat la Curtea Supremă. Fostul senator acuzat de „abuz de drept”

de:
05 feb. 2013
0 Afișari
Dosarul Dan Voiculescu judecat la Curtea Supremă. Fostul senator acuzat de

Dan Voiculescu a demisionat pe 28 ianuarie din Senat sub pretextul că renunţă la imunitate, consecinţa fiind că dosarul său va fi din nou transferat la Tribunalul Bucureşti. De altfel, avocaţii lui Dan Voiculescu au solicitat marți trimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti.

Procurorul DNA a declarat că Dan Voiculescu a încercat să tergiverseze judecarea dosarului. „Atitudinea inculpatului este un abuz de drept, deoarece suntem în situaţia ca pentru a doua oară instanţa să-şi decline competenţa împotriva Tribunalului Bucureşti, în urma unei demisii din Senat, ceea ce dovedeşte reaua-credinţă a inculpatului. Inculpatul nu a dorit decât să tergiverseze dosarul”, a declarat procurorul DNA, scrie Gândul.info.

Curtea Supremă a rămas în pronunţare şi va decide în următoarele ore dacă va trimite sau nu dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Dan Voiculescu s-ar teme de completul de judecată de la Înalta Curte, fiind același care l-a trimis în inchisoare și pe Adrian Năstase. 

Cu trei zile înainte de termenul de la Curtea Supremă (31 ianuarie 2013 n.red.), fondatorul PC şi-a dat demisia din Parlament. Dan Voiculescu şi-a motivat decizia de a demisiona din Senat prin faptul că renunţă la imunitate pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei. „Am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat”, a declarat Voiculescu.

Totuși, demisia sa nu se justifică juridic, întrucât nu mai era necesar să se „pună la dispoziția justiției”, pentru că dosarul său era deja trimis în judecată, iar imunitatea parlamentară nu era oricum luată în calcul. 

Ca urmare a demisiei sale, în aceeași zi de 31 ianuarie avocaţii lui Dan Voiculescu au solicitat completului de judecată ca dosarul să fie transferat completului de la Curtea Supremă care a judecat iniţial dosarul. Instanţa a admis cererea şi a stabilit că procesul va fi reluat pe 5 februarie.

Potrivit legislaţiei, având în vedere că Dan Voiculescu nu mai este senator, Curtea Supremă nu mai are competenţa să judece dosarul. Astfel, completul Curţii Supreme vor consta că dosarul nu mai poate fi judecat la această instanţă şi, probabil, vor transmite dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Istoricul dosarului în care este cercetat Dan Voiculescu, proces cu un prejudiciu cu un prejudiciu de 60 milioane de euro:

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcţia de senator.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă şi începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu işi dă demisia din Senat şi dosarul este trimis la Tribunalul Bucureşti.

20 decembrie 2012. Tribunalul Bucureşti a judecat şase termene în care nu a soluţionat dosarul şi decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.

11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.

28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu îşi dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti.

Cookies