Dosarul Colectiv. Diminuări de pedepse pentru funcționarii publici din dosar, în frunte cu Piedone, stabilite de judecătorii CAB

03 nov. 2021
161 Afișari
Dosarul Colectiv. Diminuări de pedepse pentru funcționarii publici din dosar, în frunte cu Piedone, stabilite de judecătorii CAB
Dosarul Colectiv. Diminuări de pedepse pentru funcționarii publici din dosar, în frunte cu Piedone, stabilite de judecătorii CAB

Dosarul Colectiv a început iar să se miște, la șase ani de la tragedia care a cutremurat o țară întreagă. Astfel, judecătorii au decis miercuri o serie de diminuări ale pedepselor date în primă instanță funcționarilor publici implicați în dosar, în frunte cu Cristian Popescu Piedone, actual primar al Sectorului 5 și fost primar al Sectorului 4 în momentul tragediei. Astfel, aceștia ar putea primi pedepse derizorii de doi ani și opt luni cu executare și chiar cu suspendare, după decizia Curții de Apel București.

Completul de divergență de la Curtea de Apel București, care a dezbătut apelurile persoanelor judecate în cazul tragediei din Clubul Colectiv de acum 6 ani, judecați pentru decesul a 65 de persoane și rănirea a cel puțin 120 de oameni, a eliminat, miercuri, articolul care prevede agravarea faptelor funcționarilor trași la răspundere în acest caz.

Pedepse mai mici facă de cele date în prima instanță pentru funcționarii implicați în dosarul Colectiv, inclusiv pentru Piedone

Practic, din dosar a fost eliminat articolul din lege care agrava faptele principale de abuz în serviciu ale funcționarilor publici din dosarul Colectiv. Astfel, fără starea de agravare a pedepselor, sentințele date în prima instanță vor scădea considerabil. Acum, procurorii se așteaptă ca funcționarii publici, printre care și primarul Sectorului 4 din momentul tragediei, Cristian Popescu Piedone, să primească pedepse de cel mult doi ani și 8 luni sau chiar pedepse cu suspendare, după ce articolul 309 din Codul Penal nu va mai fi aplicat de judecători în sentința finală. judecătorii au stabilit acum că pot condamna sunt de minimum doi ani și opt luni și un maximum de nouă ani și patru luni.

În cazul pedepselor mai mici de trei ani judecătorii pot inclusiv stabili suspendare executării acestora cu o perioadă de încercare.

Înainte de schimbarea de încadrare juridică, pedepsele erau cele menționate mai sus, dar la care se aduna jumătate din pedeapsa minimă sau maximă, după caz, pornind de la minimum patru ani și două luni sau maximum de 14 ani și o lună.

Decizia în dosarul Colectiv fost luată de judecătorii CAB miercuri

Decizia a fost luată de un complet de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti, format din trei judecători. Instanţa a admis parţial schimbarea încadrării juridice a faptelor şi a eliminat aplicarea art. 309 Cod penal (Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave), în raport cu infracţiunea de abuz în serviciu, pentru care Piedone a primit la instanţa de fond o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Potrivit art. 309 din Codul penal, dacă faptele au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

„În baza art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone din infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) în infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) – (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de abuz în serviciu)”, se arată în decizia instanţei.

Mai mult, instanţa a eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu şi în cazul funcţionarelor de la Primăria Sectorului 4 inculpate în dosar, precum şi pentru cei doi pompieri Antonina Radu şi George Matei.

Restul cererilor și sesizărilor din oficiu au fost respinse

Totuși, judecătorii au respins restul cererilor şi sesizărilor din oficiu cu privire la schimbările de încadrări juridice ale faptelor inculpaţilor. Astfel, nu a fost schimbată încadrarea juridică din abuz în serviciu în neglijenţă în serviciu.

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi rudele victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, spunând că aceasta ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 17 noiembrie.

Iniţial, procesul trebuia să se încheie în luna iunie, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, au ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul Colectiv.

Cookies