ÎN BUCUREȘTI

Dosarul colectării și reciclării fictive din București s-a lăsat cu rețineri. Prejudiciu de 25 de milioane de lei pentru o prefăcătorie

Patru persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor efectuate la adresele unor persoane şi firme din Capitală, dar și din alte şase judeţe, bănuite că ar fi falsificat acte privind realizarea de activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), transmis în cursul zilei marţi și preluat de Agerpres, în urma celor 24 de percheziţii domiciliare efectuate luni în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au reţinut patru persoane pentru 24 de ore. Acestea sunt implicate într-un dosar penal în care au loc cercetări legate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor.

Autoritățile au pus sechestru pe conturile bancare și pe aproximativ 550.000 euro numerar

De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului estimat, în cauză s-au instituit măsuri asigurătorii cu privire la bunurile imobile şi mobile ale persoanelor cercetate, bunuri cu o valoare estimativă de 800.000 de euro. Au fost aplicate sechestre asupra sumelor de bani aflate în conturile bancare ale acestora şi asupra sumelor de bani identificate, în numerar, în locaţiile verificate, respectiv: 359.575 de euro, 941.265 de lei şi 8.206 USD.

Pentru întregirea probatoriului au loc în continuare activităţi procedurale cu persoanele cercetate, dar şi cu persoanele care au calitate de martor şi urmează să se analizeze înscrisurile şi bunurile ridicate în urma percheziţiilor domiciliare.

Inculpații ar fi declarat în fals colectarea și reciclarea unor deșeuri

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, au efectuat, luni, 24 de percheziţii domiciliare şi au efectuat activităţi de ridicare de înscrisuri de la 15 societăţi comerciale şi instituţii publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje. Presupusele acțiuni ale inculpaților au avut impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019 – 2020, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, patru persoane ar fi furnizat unor organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române.

Conform poliţiştilor, pentru a crea aparențele activității de colectare și reciclare a deșeurilor, cei 4 inculpați ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a altor două firme achiziţii fictive pentru 12.951.000 kg de materie reciclată de sticlă, ce ar fi provenit în urma prelucrării ambalajelor din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive afectând cuantumul taxelor datorate de societățile în cauză către stat.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button