ARHIVA B365

Bica, Videanu şi Cocoş, trimişi în judecată în dosarul „BICA 2”

În al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Fiul său, Alin Cocoş, este cercetat tot pentru mită. Acesta ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte şi Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat la peste 62 de milioane de euro.

Până acum, în acest dosar, instanţa a emis mandate de arestare preventivă pentru Alina Bica, fostul său consilier Florentin Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar. 

COMUNICATUL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpaţi:

1. BICA ALINA MIHAELA, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), ulterior procuror şef al D.I.I.C.O.T, pentru săvârşirea infracțiunilor de luare de mită (2 fapte), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) şi favorizarea făptuitorului (2 fapte)

2. COCOŞ DORIN, om de afaceri, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită
3. COCOŞ ALIN, fiul celui anterior menţionat, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită

4. MIHĂILESCU IONUŢ FLORENTIN, fost consilier al lui Bica Alina Mihaela, persoană apropiată lui Cocoş Alin, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracţiunea de luare de mită (2 fapte),

De asemenea, a fost dispusă trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

5. VIDEANU ADRIEAN, la data faptelor acționar la o societate comercială, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

I. La data de 14.06.2014, inculpata Bica Alina Mihaela, a primit, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Mihăilescu Ionuţ Florentin şi în cote parţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi situat în Snagov, județul Ilfov. Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro.
În scopul ascunderii provenienţei acestei cote din teren şi mascării mitei, inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florentin împreună cu inculpatul Cocoş Alin, au generat şi intermediat tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membrii de familie.
Concret, disimularea primirii mitei de către inculpaţii Bica Alina Mihaela şi Mihăilescu Ionuţ Florentin a fost realizată în intervalul de timp 2013 – 2014 prin încheierea a două contracte de vânzare – cumpărare succesive în care au fost interpuse persoane apropiate acestora.

La rândul său, în schimbul influenţei exercitate asupra lui Bica Alina Mihaela și a altui membru al Comisiei Centrale a A.N.R.P., privind dosarul de restituire menționat, inculpatul Cocoş Dorin a pretins şi a primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase (denunțător), suma de 10 milioane euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului său de despăgubire nr.22714/FFCC.
Scopul pentru care au fost oferiţi şi primiţi cei 10 milioane de euro l-a reprezentat intermedierea susţinerii interesului pe care îl avea beneficiarul drepturilor litigioase la Comisia ANRP, traficarea putând fi realizată la nivelul unui membru al Comisiei, prin prisma relaţiei pe care inculpatul Cocoş Dorin o avea cu decidenţi din mediul politic, ce puteau decide în schimb menţinerea în funcţia de vicepreşedinte a persoanei respective.

II. La data de 24.09.2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către inculpatul Videanu Adrian.

La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (dispoziţiile art.250 alin.1 Cod Procedură Penală), admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, soluționarea cererii era de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi şi nu cea a procurorului şef al DIICOT.
Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.
În acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, inculpatului Videanu Adriean a depus înscrisuri cuprinzând date şi informaţii conform cărora nu mai deţinea acţiunile din august 2012, împrejurarea care nu era reală.

III. În cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei de procuror şef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat, om de afaceri, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.
Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat omului de afaceri să-l angajeze pe inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florentin (fostul său consilier) la una dintre firmele pe care le deținea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză, respectiv menținerea arestului preventiv al inculpaţilor : Bica Alina Mihaela, Cocoş Dorin, Cocoş Alin, Mihăilescu Ionuţ Florentin, a măsurii controlului judiciar pentru inculpatul Videanu Adriean și a măsurii sechestrului asigurător dispus asupra terenului în suprafaţă de 4425 mp situat în Snagov jud. Ilfov.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button