Dosarul accidentului aviatic din Apuseni a fost preluat de Parchetul Militar

de:
04 feb. 2014
0 Afișari
Dosarul accidentului aviatic din Apuseni a fost preluat de Parchetul Militar

Cercetările din dosarul accidentului din Apuseni vor fi continuate de procurorii militari din PICCJ, după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, persoane având calităţi ce atrag competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare, conform unui comunicat remis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia B365.ro.

Ancheta ar putea fi preluată de procurorii militari în contextul aplicării noului Cod penal, care prevede în cazul în care procurorii care cercetează un caz au indicii că ar putea fi implicaţi şi militari trebuie să trimită dosarul către procurorii militari, conform romanialibera.ro.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat un prim stadiu al cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din data de 20.01.2014, efectuându-se până în prezent:
– cercetarea locului producerii accidentului;
– ridicarea mijloacelor materiale de probă;
– audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc. Au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele 5 persoane vătămate.

S-a dispus, de asemenea, efectuarea unor rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză.

Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

Cercetările făcute de anchetatori în acest dosar arată că informaţiile primite de pe telefonul din reţeaua Orange al medicului Zamfir au fost folosite de angajaţii de la ISU abia după două ore de la primirea apelului.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.

„O prima faza a cercetarilor s-a incheiat. Mai exact, cercetarea la locul faptei. Au fost adunate 11 colete cu mijloace materiale de proba, aparat GPS. Vor fi duse la examinari la laboratoare din strainatate.Exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari si care ar atrage competenta procurorului militar. De asemenea, exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza din institutiile centrale ale statului/ Acele celule de criza au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru si in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane”, a declarat Augustin Lazar, procurorul general al Curtii de Apel Alba Iulia, conform hotnews.ro.

El a spus ca astfel s-a pus problema daca este atrasa competenta Parchetului Curtii Militare de Apel sau competenta sectiei militare a Parchetului ICCJ.

„In final va trebui sa se dea o solutie, sa se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atributii in acest domeniu si sa se clarifice daca ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate si depuse la dosar sau au actionat cu intarziere si atunci ar exista o anumita culpabilitate pentru anumite persoane”, a spus el.

Cookies