Dosarele X de Bucureşti: OZN-uri observate pe cerul Capitalei

de:
22 ian. 2011
14 afișări
Dosarele X de Bucureşti: OZN-uri observate pe cerul Capitalei

Sfere luminoase care levitează în formaţie deasupra Bucureştiului, globuri în interiorul cărora dansează arcuri electrice, ca în cazul faimoaselor bobine Tesla, şi forme ciudate a căror culoare se schimbă de la o secundă la alta, sunt câteva dintre OZN-urile care au fost observate, de-a lungul timpului, pe cerul Capitalei.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri s-a petrecut pe 23 august 1984, deasupra aeroportului Otopeni, la sfârşitul paradei militare aeriene prilejuite de Ziua Naţională a României. Atunci, pe radare şi cu ochiul liber a putut fi observat un obiect cu formă ovoidală, cu o lungime de aproximativ trei metri şi o lăţime de cinci metri, la aproximativ 4.500 de metri. Obiectul neidentificat a oscilat ulterior, cu viteze foarte mari, între 2.000 şi 10.000 de metri, dispărând în cele din urmă în Cosmos, cu o viteză de peste 1.000 de kilometri pe oră. Ofiţerilor de serviciu li s-a ordonat să nu raporteze evenimentul.

Și în timpul Revoluţiei, pe cerul Bucureştiului au fost observate lumini neidentificate de culoare roşie, iar militarii cred că prezenţa acestora a fost menită să inducă impresia unui atac aerian.

În ultimii ani, ieftinirea tehnologiei a făcut ca telefoanele mobile cu camere foto şi video şi a aparatelor de fotografiat şi a camerelor video să devină tot mai răspândite în rândul bucureştenilor, astfel că numărul semnalărilor de OZN-uri s-a înmulţit, povesteşte Paul Dorneanu, preşedinte al Romanian UFO Network, organizaţie care se ocupă cu investigarea Obiectelor Zburătoare Neidentificate.

”În 95% dintre cazuri este vorba de identificări greşite. Oamenii fotografiază sau filmează stateliţi, stele sau avioane, pe care le iau drept OZN-uri. Din toate aceste identificări greşite, în majoritatea cazurilor oamenii nu fotografiază intenţionat OZN-urile, ci le remarcă după ce descarcă pozele în calculatoare”, spune Dorneanu. În realitate, este vorba despre simple fenomente optice, produse de aşa-zisele ”orb-uri” (insecte şi particule de praf aflate în apropierea aparatelor foto, care reflectă lumina).

Un astfel de caz s-a petrecut în vara anului 2004, când deasupra aeroportului Otopeni a fost filmat un obiect luminos, aparent static, care a oscilat între culorile roşu şi verde timp de 30 de minute. ”Am stabilit ulterior că a fost vorba de planeta Venus, analizând traiectoria pe orbită a planetei”, îşi aminteşte Dorneanu.

O altă pistă falsă este reprezentată de aşa-numitele lanterne chinezeşti, eliberate în aer cu ocazia unor evenimente festive şi luate drept OZN-uri. S-a întâmplat în iulie 2010, când televiziunile au prezentat un filmuleţ realizat de către un bucureştean, în care puteau fi observate observate opt lumini, care păreau să leviteze în formaţie. A fost vorba de simple lanterne chinezeşti (baloane cu heliu), care fuseseră lansate din zona AFI Palace cu ocazia semi-finalei Cupei Mondiale de Fotbal, s-a aflat ulterior.

Fulgerele globulare sunt confundate şi ele adeseori cu OZN-urile, ele apărând cu precădere la puţin timp înainte sau după cutremure. ”Acum câţiva ani, o echipă de filmare de la Antena 1 a realizat cea mai bună înregistrare cu un fulger globular pe care am vazut-o vreodată, la nivel mondial, în timp ce se afla în faţa vilei lui Gigi Becali”, spune Dorneanu.

Pe lângă puzderia de cazuri false există însă şi unele relatări care ridică semne de întrebare. ”Acum ceva vreme, am primit o fotografie de la un bărbat care nu ne-a oferit detalii despre unde şi când a fost făcută. Este impecabilă, nu pare să aibă niciun pixel modificat. Dacă este un trucaj făcut în Photoshop, autorul lui merită un premiu internaţional”, dezvăluie Dorneanu, adăugând că lipsa de context l-a făcut să n-o dea publicităţii. ”O poză fără poveste nu valorează nimic şi invers”, sublinază ufologul.

Deşi n-a văzut cu ochii lui un OZN, singurul român care a ajuns în Cosmos, Dumitru Prunariu, a povestit că mulţi prieteni de-ai săi, piloţi militari, i-au povestit de-a lungul timpului astfel de întâmplări. ”N-au fost însă înregistrate oficial, întrucât decât să raportezi un fenomen pe care nu-l poţi stăpâni, mai bine nu-l înregistrezi deloc în actele oficiale”, a declarat Prunariu.

Când li se semnalează o întâlnire de gradul I (cum este numită, în limbaj de specialitate, observarea unui OZN), Dorneanu şi colegii săi Romanian UFO Network investighează respectivul caz, încercând să obţină cât mai multe detalii care să confere credibilitate poveştii. Chiar dacă există mai mulţi martori care susţin că au văzut un Obiect Zburător Neidentificat, fără un film sau o poză relatarea lor nu are cum să atragă interesul şi să-i convingă pe sceptici de existenţa unor civilizaţii extraterestre care dă târcoale omenirii. Pe lângă Romanian UFO Network, în România mai există o organizaţie care se ocupă cu investigarea OZN-urilor: Asociaţia pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate, condusă de scriitorul Ion Holban.

Cookies