ARHIVA B365

DOSARELE Revoluţiei şi Mineriadei. Ion Iliescu: „Asta a fost! Acum să stăm să tot plângem morţii…”

Ion Iliescu a declarat că „nu este nicio problemă” dacă se redeschide dosarul Mineriadei, dar a arătat că nu ştie cui slujeşte un astfel de demers. Întrebat cum comentează deciziile CEDO în privința dosarelor Revoluției și Mineriadei, fostul președinte a arătat că „CEDO este alimentată” din țară.

„Nu CEDO. CEDO este alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (…) Nu știu cui slujește așa ceva. Altminteri, nu e nicio problemă. Dar, pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări și analize pe plan judiciar… A fost un moment de istorie cu părți bune și cu părți mai puțin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depășit. Ce rost are să dezgropăm…? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri în cazul unor oameni care stau și studiază istoria, ca să tragem învățăminte, nu să tot întreținem o stare…„, a declarat Ion Iliescu, citat de Agerpres, după un simpozion CPUN, organizat la Senat.

În ceea ce priveşte Dosarul Revoluţiei, Ion Iliescu a declarat: „Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot … plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești...”.

Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Fostul președinte a revenit ulterior asupra afirmaţiilor rereritoare la Revoluție, arătând că regretă faptul că o „exprimare eliptică poate suna drept indiferență față de rudele celor care și-au pierdut viața în decembrie 1989”.

„La sfârșitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, prima instituție a noii democrații românești, am răspuns unor întrebări ale presei legate de intenția redeschiderii dosarului ‘Revoluția din decembrie’ și unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989. Revoluția Română a fost un eveniment extrem de complex și a spune că poți să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate.

Orice sentințe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluție. Sunt doar soluții particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificați vinovați de represiune, aceștia au fost judecați și condamnați. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete. Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față de suferința rudelor celor morți în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferență sau de lipsa empatiei”, a scris Ion Iliescu joi pe blog.

Potrivit acestuia, cinstirea memoriei celor care și-au pierdut viața în timpul Revoluției înseamnă în primul rând a se acționa „pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul”.

„Iar pentru asta acțiunea politică este primordială. Democrația înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greșit în acești 26 de ani, înseamnă să întărim instituțiile politice: Parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca țara asta să rămână o democrație, drepturile și libertățile cetățenești să fie respectate”, a arătat fostul președinte.

 

.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button