DOSARE PENALE după ce au vândut haine contrafăcute ale unor branduri de renume, în complexul Europa

de:
26 apr. 2016
3 Afișari
DOSARE PENALE după ce au vândut haine contrafăcute ale unor branduri de renume, în complexul Europa

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat o actiune de verificare a modului de comercializare, denumire, marcare si etichetare a produselor textile. Actiunea a avut loc in data de
22 aprilie, impreuna cu Inspectoratul General al Politiei Romane- Directia Investigatiei Criminalitatii Economice si a Jandarmeriei Romane in Complexul Europa.

Au fost verificati 40 de operatori economici, iar valoarea produselor controlate a fost de 3.857.835,52 lei. Au fost aplicate 69 de sanctiuni contraventionale in valoare de 239.000 lei pentru abateri de la respectarea
legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor.

Pentru abaterile constate, s-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare pana la remedierea deficientelor constatate pentru un numar de 15.586 produse textile si 236.634 ml material textil cu o valoare totala de 3.844.435,52 lei, informeaza ANPC intr-un comunicat.

Conform sursei citate, principalele abateri constatate vizeaza:

– abateri de informare cu privire la modul de etichetare si marcare, comercializarea produselor textile(la toti cei 40 de operatori economici controlati)

– nerespectarea cerințelor privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzatoare si marcarea compozitiei fibroase a produselor textile(la 30 dintre operatorii economici verificati).

– neetichetarea si nemarcarea in limba romana a compozitiei fibroase, pentru un numar de 34 din cei 40 operatori economici controlati.

– abateri cu privire la legalitatea functionarii; afisarii in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.

Reprezentantii IGPR au intocmit 5 dosare penale avand ca obiect de cercetare savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si contrafacere de marci (dintre care 4 de contrafacere de marci si unul de evaziune fiscala), fiind indisponibilizate marfuri in valoare de 108. 000 lei, anunta ANPC. 

De asemenea, au fost indisponibilizate 652 de articole vestimentare (maieuri, tricouri, adidasi, camasi) in vederea confiscarii, apartinand unor branduri de renume.

CITEŞTE ŞI Cum poţi să te fereşti de produsele cosmetice CONTRAFĂCUTE. Sfat ANPC cum verifici valabilitatea

Cosmeticele rămân unele dintre cele mai bine vândute produse, mai ales în perioada sărbătorilor (se apropie cele Pascale), astfel că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi sfătuieşte pe cumpărători să fie atenţi atunci când achiziţionează creme, rujuri, deodorante sau alte spray-uri pentru a nu cădea în plasa celor care vând produse contrafăcute.


Cookies