Dosar penal după tragedia de pe șantier în care doi oameni au murit. Raed Arafat, primele informații: Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă | VIDEO

03 aug. 2021
217 Afișari
Dosar penal după tragedia de pe șantier în care doi oameni au murit. Raed Arafat, primele informații: Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă | VIDEO

Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis recent după tragedia de luni după-amiază dintr-un șantier de lângă Biblioteca Națională din București unde doi oameni au murit sufocați de un mal de pământ care a picat peste ei, în timp ce alți patru au ajuns la spital. Raed Arafat a oferit primele informații, explicând că a fost vorba de o intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri.

O tragedie teribilă a avut loc luni după-amiază în București, după ce un mal de pământ s-a surpat peste șase muncitori care lucrau la un șanț pe un șantier care aparține Primăriei Sectorului 3, aproape de Biblioteca Națională. În prezent, poliţiştii de la Serviciul Omoruri şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 fac o serie de cercetări în urma dosarul deschis sub acuzațiile ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Intervenție importantă a ISU pe șantierul Primăriei

„Ieri, în jurul orei 16:55, Secţia 11 Poliţie a fost sesizată că pe o stradă din Sectorul 3, mai mulţi muncitori care săpau un sanţ au fost surprinşi de malul de pământ care s-a surpat peste ei. La faţa locului au sosit poliţişti ai Secţiei 11 Poliţie care au întreprins activităţi care să faciliteze intervenţia I.S.U.”, a transmis, marţi, Poliţia Capitalei.

Din păcate, în urma tragediei, două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte patru au fost transportate la spitalele din București pentru îngrijiri medicale.

Ce vizează dosarul deschis după tragedie

Dosarul deschis după tragedia de aseară vizează infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Se pare că șantierul aparținea de Primăria Sectorului 3. În urma valului de pământ care a căzut într-un șanț adânc de vreo doi metri doi oameni au murit, fiind scoși după mai multe ore de căutări, în timp ce alții au fost îngropaţi până la talie, fiind scoşi de pompieri.

Doi muncitori, de 50 şi 53 de ani, au fost transportaţi la Spitalul Universitar, iar alţi doi muncitori, de 33 şi 34 ani, la Spitalul Floreasca. Cei doi decedați au vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani.

Raed Arafat a venit cu o serie de explicații importante după incidentul de pe șantier

Raed Arafat, șeful DSU, a venit cu o serie de acuzații privind neregulile grave care au dus la tragedia de pe șantier de luni seară. Secretarul de stat în MAI a spus că principala cauză a accidentului de muncă a fost aceea că malul de pământ surpat nu a fost asigurat, ceea ce a făcut ca și misiunea pompierilor să fie foarte periculoasă.

„Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, care l-au asigurat ei pentru că atunci când sapi, regula este că aceşti pereţi trebuie asiguraţi. Deci, oricând poate să se surpe pământul. Trebuie asigurat cu lemn, să fie asiguraţi bine. Pompierii noştri au mecanisme de asigurare temporară şi s-au asigurat şi cu buldozerele, am văzut că au făcut cu un excavator, deci s-au asigurat, dar, totuşi, rămâne intervenţia foarte periculoasă pentru ei. Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul a trebuit să lucreze mai mult pentru că era blocat piciorul lui, celălalt am înţeles că era parţial blocat în pământ, l-au scos, dar din păcate două persoane sunt pierdute în această tragedie”, a explicat Raed Arafat într-o intervenție TV.

Acuzații pentru Primăria Sector 3

Arafat a atras atenția cu privire la condițiile de lucru improprii în care se lucrează pe șantiere în această perioadă. Aceste practici duc, inevitabil, la tragedii.

„Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. Aici Inspecţia Muncii trebuie să decidă, dacă a fost asigurat sau nu, ce s-a întâmplat. Nu ne pronunţăm înainte, dar clar că e accident de muncă şi clar că o zonă în care sapi la 2-3 metri şi ai pereţi de pământ în ambele părţi, astea trebuie să fie asigurate, altfel riscul de surpare este mare şi din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţie„, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU mai spune că așteptă raportul Inspecției de Stat în Muncă cu privire la această tragedie de pe șantier.

„Nu ne pronunţăm, nu ştiu exact cum a fost situaţia acolo, cum s-a  produc exact accidentul, dar cu siguranţă, Inspecţia de Stat în Muncă o să stabilească dacă au fost respectate regulile de siguranţă la faţa locului sau nu”, a transmis Raed Arafat.

Și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a venit cu o reacție după incidentul de pe șantier

„UPDATE! Din păcate, veștile nu sunt bune. Cel de-al cincilea muncitor a fost găsit însă fără a putea fi salvat.
Dumnezeu să îl odihnească! Este o zi tristă și dificilă pentru comunitatea noastră. În acest moment, toate rugăciunile noastre se îndreptă pentru găsirea și salvarea celui de-al cincilea muncitor prins în acest accident. Din păcate, unul dintre colegii săi nu a putut, în ciuda eforturilor salvatorilor, să fie salvat. Dumnezeu să îl odihnească și suntem alături de familia îndoliată!”, a scris Robert Negoiță pe Facebook care a adăugat că au loc anchete pentru a stabili circumstanțele.

Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample.
Închei această postare, insitând ca toate gândurile noastre să fie îndreptate către eforturile echipelor ISU de a-l găsi și salva pe cel de-al cincilea muncitor. Doamne Ajută să fie găsit la timp și salvat!, a mai spus Negoiță.

Cookies