DOSAR GALA BUTE.Motivarea arestării lui Rudel Obreja:A beneficiat de bani pe care nu-i avea înainte

de:
12 feb. 2015
0 Afișari
DOSAR GALA BUTE.Motivarea arestării lui Rudel Obreja:A beneficiat de bani pe care nu-i avea înainte

DOSARUL GALA BUTE. MOTIVARE AREST RUDEL OBREJA: „Tribunalul constată că în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Rudel Obreja sunt probe rezultate atât din declaraţiile celorlalţi coinculpaţi, dar şi din declaraţiile martorilor audiaţi în faza de urmărire penală din care rezultă suspiciuni rezonabile că acest inculpat a fost beneficiarul final al sumelor de bani transferate de la SC T.C.SA (SC Termogaz Company SA – n.r.) , sume de bani decare inculpatul Rudel Obreja nu a dispus anterior încheierii contractului pentru promovarea galei sportive organizate în februarie 2012”, se arată în motivarea instanţei, potrivit Mediafax.

Astfel, firma Termogaz Company SA a folosit aceste sume de bani pentru achitarea dobânzilor la creditul acordat pentru a fi organizată „Gala Bute” şi de asemenea pentru a constitui mai multe depozite bancare. S-a urmărit ca după desfiinţarea acestor depozite să fi restituit integral împrumutul bancar, spun magistraţii.

„În ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani pentru care se propune arestarea preventivă a inculpatului, rezultă cu certitudine că relaţiile aşa zis comerciale dintre SC E C SRL şi SC B SRL derulate în octombrie 2011 au fost în realitate înregistrări de cheltuieli fictive în contabilitate pentru ca apoi, sumele de bani să fie retrase în numerar şi restituite beneficiarului serviciilor în schimbul unui comision”, potrivit motivării instanţei.

Tribunalul mai reţine faptul că infracţiunile de corupţie şi cele asimilate celor de corupţie dar şi infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani sunt infracţiuni cu un grad de pericol social ridicat şi creează pericol pentru ordinea publică, precum şi faptul că Rudel Obreja se află deja sub control judiciar într-un alt dosar. Astfel, conchid judecătorii Tribunalului Capitalei, singura măsură preventivă ce poate fi luată faţă de Obreja este aceea a arestării preventive.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 5 februarie, arestarea preventivă a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu.

DOSARUL GALA BUTE. MOTIVARE AREST RUDEL OBREJA: Decizia a fost contestată de Rudel Obreja la Curtea de Apel Bucureşti, aceasta urmând să se judece vineri.

În dosarul „Gala Bute”, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, este şi el arestat. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

În aceeaşi speţă este implicată şi Elena Udrea, în prezent ea fiind arestată în dosarul „Microsoft”. În dosarul „Gala Bute”, DNA o acuză pe Udrea de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Senatorii au aprobat, joi, cu 77 de voturi „pentru” şi 52 voturi „împotrivă”, solicitarea parchetului de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.

DOSARUL GALA BUTE. MOTIVARE AREST RUDEL OBREJA: În decembrie 2013, procurorul-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.

Cookies