Don Quijote @ Festival de dans clasic

de:
06 nov. 2012
0 Afișari
Don Quijote @ Festival de dans clasic

Pentru prima oară pe scena ONB, balerinii Vittorio Galloro şi Arianne Lafita Gonzàvez vor interpreta rolurile principale Kitri, respectiv Basil din “Don Quijote”, un spectacol plin de viaţă şi ritmuri hispanice, o probă de virtuozitate tehnică pentru orice balerin.  

Prim – solista de origine cubaneză Arianne Lafita Gonzàvez a studiat baletul la Şcoala Naţională de Arte din Havana. Şi-a început în 2003 cariera la Baletul Naţional din Cuba, condus de Alicia Alonso, iar în 2005 s-a alăturat companiei Baletul Cubanez al Laurei Alonso. Din 2009 trăieşte în Spania, unde face parte din compania “Victor Ullate”, la Madrid. Repertoriul său este extrem de variat. Astfel, la Baletul Naţional din Cuba  a dansat în spectacole precum “Carnaval la Veneţia”, “După potop”, “Lacul lebedelor”, “Cenuşăreasa”, “Paquita” etc. Cu Baletul Cubanez “Laura Alonso” a dansat, printre altele,  în “Don Quijote”, “Les Sylphides”, “Coppelia”, iar la Madrid în “Samsara”, “Pastorală”, “Ţara minunilor”, “Arta dansului”.

De-a lungul carierei, Arianne Lafita Gonzàvez a fost invitată să danseze la numeroase gale de balet printre care “Thanks Rudy” în onoarea lui Rudolf Nureev (Milano, 2011), la Gala de Danza Barcelona 2011, la Gala de Dans a Festivalului de la Spoleto, a primit Premiul pentru Întreaga Carieră la Festivalul de la Loano, a participat la festivaluri la Miami (SUA), Salerno şi Torino (Italia). În iunie anul acesta Arianne Lafita Gonzàvez a fost invitată la Opera din Roma pentru a dansa rolul Kitri din baletul “Don Quijote” într-o gală de balet.

Născut la Napoli, Vittorio Galloro a început studiul dansului la vârsta de 10 ani. În 1991, el a intrat în compania Teatrului San Carlo din Napoli, iar în 1997 s-a mutat la Şcoala Naţională Cubaneză de Balet, unde a absolvit ca dansator şi pedagog. Vittorio Galloro este câştigătorul mai multor premii şi distincţii printre care Medalia de Argint la Concursul Internaţional de Balet de la Havana (Cuba, 1997), Medalia de Argint la Concursul de la Vignale (Italia), Medalia de Argint şi Premiul pentru Cel mai Bun Dansator Italian la concursul Premiul Romei (2001), Premiul Special al Juriului la Concursul “Rudolf Nureev” de la Budapesta (2008) etc. De-a lungul carierei, a dansat la Baletul Naţional Cubanez, Baletul European din Londra, Compania de Balet Clasic Reggio Emilia, Opera din Budapesta, Baletul Naţional din Praga, Compania Introdans din Olanda, Baletul Naţional Cubanez – compania Laura Alonso. Vittorio Galloro a dansat, de-a lungul timpului, roluri principale în mai multe balete clasice precum “Don Quijote”, “Corsarul”, “Flăcările Parisului”, “Paquita”, “Coppelia”, “Spărgătorul de nuci”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Giselle” ş.a.m.d.

Alături de invitaţii speciali, distribuţia spectacolului  “Don Quijote”  din 24 noiembrie îi va reuni pe balerinii: Antonel Oprescu,  Răzvan Marinescu, Laura Blică Toader, Vlad Toader, Virgil Ciocoiu, Mihai Babuşka, Noellie Coutisson, Marina Minoiu, Mihaela Soare (debut în Zâna pădurii), Oana Popescu, Oana Bădănoiu, Ionuţ Arteni, Cristina Mitu. 

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Ciprian Teodoraşcu.

 

Festivalul de Dans Clasic prezentat de Compania Balet a Operei Naţionale Bucureşti se va încheia cu spectacolul  “Corsarul“ (Adolphe Ch. Adam) din data de 5 decembrie.

 

Cookies