„Domnule primar, protejați parcurile din Capitală de distrugerile provocate de concerte și festivaluri!”Apelul Fundației Comunitare București

20 iul. 2022
154 Afișari
"Domnule primar, protejați parcurile din Capitală de distrugerile provocate de concerte și festivaluri!"Apelul Fundației Comunitare București. Sursa foto: Fundația Comunitară București

Fundația Comunitară București a publicat o scrisoare deschisă prin care îi cere lui Nicușor Dan ca Municipalitatea să protejeze parcurile din Capitală de distrugerile cauzate de festivalurile și concertele majore. Peste 20 de grupuri civice și ONG-uri din București sunt implicate în inițiativă, iar societatea civilă este coagulată în cadrul Platformei de Mediu pentru București.

Fundația Comunitară București: Scrisoare deschisă pentru protejarea parcurilor

Primăria Municipiului București și Consiliul General sunt rugate să-și asume rolul de protectori ai interesului public și să aducă modificări importante în ceea ce privește avizarea, monitorizarea și aplicarea de sancțiuni, conform prevederilor legale în vigoare, pentru evenimentele de tip concerte și festivaluri organizate în parcurile din Capitală.

Se dorește prioritizarea dreptului tuturor bucureștenilor la un mediu sănătos, protejând puținele parcuri existente de organizarea evenimentelor majore care implică:

 • montarea unor scene sau construcții temporare pe spațiul verde,
 • folosirea instalațiilor cu sunet amplificat,
 • program prelungit în noapte,
 • îngrădirea accesului public la spațiul verde.

Societatea are nevoie de evenimente culturale și de timp petrecut împreună, iar concertele și festivalurile reprezintă piloni ai dezvoltării pentru multe orașe și este evident că Bucureștiul are nevoie de ele. Însă, aceste evenimente trebuie organizate cu grijă față de natură și oameni, spune Fundația Comunitară București.

„Dezvoltarea reală nu înseamnă degradare”

Dezvoltarea reală nu se referă la degradare și nici nu trebuie să amaneteze dreptul la un mediu sănătos al oamenilor, garantat prin Constituție . Aceste evenimente culturale sunt foarte relevante, dar Primăria Capitalei trebuie să vegheze modul în care se desfășoară, astfel încât să nu intre în conflict cu respectul față de bucureșteni și puținele spații verzi din București.

„În acest moment, modul în care sunt avizate aceste evenimente de către Primăria Municipiului București și modul în care Poliția Locală monitorizează respectarea legislației cu privire la protecția spațiilor verzi și a nivelului admis de zgomot par să nu țină cont de interesul public. Spațiile verzi și cetățenii din București sunt fără protecție în fața acestor abuzuri, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, transmite sursa citată în scrisoarea deschisă.

Asumarea responsabilității

Organizațiile și grupurile de inițiativă civice care au semnat scrisoarea deschisă, solicită Primăriei Municipiului București și Consiliului General al Municipiului București să își asume responsabilitatea de protector al interesului public și să aducă modificări esențiale în modul în care evenimentele de tip concerte și festivaluri sunt organizate, astfel încât:

 1. Evenimentele organizate în parcuri nu trebuie să îngrădească accesul liber și gratuit la spațiul verde public. #parcNUțarc
  Dat fiind faptul ca ne situăm cu mult sub dezideratul de 26 mp de spațiu verde/capita, considerăm profund greșită restrictionarea accesului cetățenilor la spațiul verde public sau condiționarea de plata unui bilet. Atât în Izvor (iunie 2022), cât și în Grădina Cișmigiu (iulie-septembrie 2020), suprafețe mari din parc au fost închise pentru perioade lungi. În Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), porțiuni din parc sunt permanent închise sub pretextul organizării unor evenimente culturale la terase.
 2. Evenimentele care concentrează mase mari de oameni și implică montarea de scene nu trebuie să fie organizate distrugând spațiul verde public. #dezvoltareNUdegradare
  Cea mai evidentă dovadă a faptului că acest tip de eveniment afectează puternic spațiul verde este starea în care se află Parcul Izvor după evenimentele organizate în aceasta vară, peluzele fiind distruse, pline de cioburi și mucuri de țigară. Totodată, arborii sunt afectați de circulația utilajelor grele în faza de instalare a echipamentelor, dar în lipsa Registrului Verde aceste prejudicii nu pot fi evidențiate pe termen scurt, mediu și lung. Parcurile din capitală nu sunt echipate logistic ori pregătite din punct de vedere peisagistic pentru a găzdui evenimente ample, cu mii de participanți, pe spațiul verde. Distrugerile cauzate deteriorează calitativ utilizarea parcurilor, cetățenii și natura fiind afectați pe termen scurt, mediu și lung.
 3. Evenimentele care folosesc sunet amplificat nu trebuie organizate în proximitatea zonelor rezidențiale: poluarea fonică afectează mediul și scade calitatea locuirii pentru vecini. #sunetNUzgomot
  Din punct de vedere legal, limita de zgomot în parcuri este de 60 dB (A), ceea ce exclude din start amplificarea sunetului în parc prin intermediul boxelor de mari dimensiuni. Atunci când zgomotul depășește această limită, el afectează ecosistemul parcului, clădirile din vecinătatea imediată și calitatea locuirii prin vibrațiile generate de sunetele amplificate. De asemenea, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, nu permite continuarea activităților după ora 23:00 . În cazul festivalului din Parcul Izvor, concertele s-au desfășurat până la ora 3:00 dimineața, în ciuda amenzilor pe care Poliția Locală le-a aplicat.
 4. Instituirea unor mecanisme clare și transparente de avizare, control și sancțiune, care să conducă la responsabilizarea organizatorilor de evenimente în spațiul public. #responsabilitateNUscuze
  Modul de redactare al protocoalelor pentru desfășurarea acestor evenimente este unul strict formal, cu preluarea unor reguli vag formulate, insuficient detaliate pentru protejarea spațiilor în care se desfășoară și non-conforme cerințelor particulare ale fiecărui loc.
  O propunere este ca anterior instalării logisticii necesare desfășurării evenimentelor să se facă o constatare a stării inițiale a terenului public și preluarea spațiului sub rezerva depunerii unei garanții. Pe durata în care organizatorul ocupă domeniul public, Primăria Municipiului București, prin instituțiile publice din subordine, trebuie să monitorizeze respectarea condițiilor impuse de protocol în mod proactiv. Dacă termenii protocolului sunt încălcați, evenimentul trebuie sistat imediat, iar garanția reținută.

Scrisoarea deschisă îi este adresată Primarului General al Capitalei – Nicușor Dan, Viceprimarul cu atribuții legate de ALPAB – Horia Tomescu, dar și Comisiei de ordine publică – responsabilă cu avizarea evenimentelor și Consiliului General al Municipiului Bucurelti – care poate îmbunătăți regulamentul de avizare al adunărilor publice.

Cookies