„Domnița Bălașa”, singura biserică din București unde nu s-a oficiat niciodată o slujbă de înmormântare. Povestea ultimei amintiri a așezămintelor brâncovenești

12 dec. 2023
34504 afișări
„Domnița Bălașa”, singura biserică din București unde nu s-a oficiat niciodată o slujbă de înmormântare. Povestea ultimei amintiri a așezămintelor brâncovenești
„Domnița Bălașa”, singura biserică din București unde nu s-a oficiat niciodată o slujbă de înmormântare. Povestea ultimei amintiri a așezămintelor brâncovenești. Sursa foto: Bucureștiul meu Drag

Odinioară, în centrul Bucureștiului se înălțau Așezămintele Brâncovenești, un ansamblu ridicat de influenta familie Brâncoveanu format din Spitalul Brâncovenesc, Biserica „Domnița Bălașa”, școala și azilul. Astăzi, doar Biserica „Domnița Bălașa” nu a devenit o simplă amintire, și se află ascunsă între blocuri, ferită de zgomotul și haosul din centrul orașului. Pe lângă o poveste impresionantă, lăcașul de cult aflat pe malul Dâmboviței mai ascunde un secret aparte: aici nu au fost oficiate niciodată slujbe de înmormântare.

Scăpată din calea „măcelului” arhitectural din perioada comunistă, și înconjurată de blocuri de opt etaje, se ridică o biserică-simbol a Bucureștiului vechi – este vorba despre Biserica „Domnița Bălașa” de pe malul Dâmboviței. Lăcașul de cult este singura clădire din vechile Așezăminte Brâncovenești care a rămas în picioare după demolările din 1984, când au început lucrările pentru construirea noului centru civic.

Povestea Bisericii „Domnița Bălașa” – începuturile

Acum aproape trei secole, cea de-a șasea fiică a lui Constantin Brâncoveanu, domnița Bălașa, a pus bazele primei biserici din centrul Capitalei, pe un teren primit ca zestre, în 1743, potrivit Historia. Aceasta, împreună cu soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino au fost comemorați ulterior în 1833 printr-o piatră comemorativă amplasată pe locul unde a existat biserica.

În 1750, Domnița Bălașa zidește alături de prima ctitorie, folosită apoi ca paraclis, pe locul bisericii de astăzi, un al doilea lăcaș, cu hramul „Înălțarea Domnului”. Alături de biserică s-au ridicat o școală și un azil de bătrâni.

Peste aproape 130 de ani, în 1871, acest lăcaș de cult, transformat între timp în paraclis, este dărâmat. Biserica, cu hramul de Înălțarea Domnului, este grav avariată în 1838, însă este construită o alta, peste doar câțiva ani, în 1842, ctitorie a Saftei Brâncoveanu și a Profirei Rosetti, văduva banului Grigore Brâncoveanu, cea care a și fondat Spitalul Brâncovenesc

Aceasta din urmă a fost lucrarea fondatoarei Spitalului Brâncovenesc, Safta Brâncoveanu, și a fost o biserică realizată în stil gotic, ce a stat în picioare până în 1881, când avariile provocate de inundațiile Dâmboviței au fost iremediabile, astfel că și acest lăcaș a fost demolat.

A patra oară-i norocoasă – Biserica „Domnița Bălașa” pe care o vedem în zilele noastre în București

Începând cu 1881, pe lângă vechea mahala a Prundului, începe construcția bisericii „Domnița Bălașa” din zilele noastre, a patra și ultima zidită pe acest teren. Realizată în timpul domniei lui Carol I și a Reginei Elisabeta, biserica a fost construită în 4 ani, iar eforul acesteia a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, în timp ce epitropii au fost N. Bibescu și T. Văcărescu.

Arhitectul bisericii a fost Alexandru Orăscu, cel care a realizat și Universitatea din București (sediul vechi) dar și planul de sistematizare a orașului din 1893, plan care i-a purtat numele. Acesta a fost ajutat de Carol Benesch și Hartman, iar lucrarea finală a fost avizată de Andre Lecomte du Nouy. Biserica, în formă de cruce, se înalță impunătoare, fiind un simbol al lucrărilor curentului neoromânesc din București, fiind totuși întâlnite și influențe și elemente specifice neorenascentismului în interior, la nivelul picturilor, realizate de doi pictori vienezi: Kott și Rihofsky.

Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti, readusă la strălucirea de odinioară

În spatele altarului se află cele două jilțuri pe care stăteau la slujbă regele și regina. Jilțurile au fost decorate cu stema regală și, deși cifrul regal a fost șters de pe acestea, deviza regală, „Nihil Sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu) încă poate fi descifrată.

Biserica adăpostește în interior mormintele Domniței Bălașa, care a fost cea de-a șasea fiică a lui Constantin Brâncoveanu, domnitorul-martir, dar și a Domniței Zoe Brâncoveanu, soția lui Gheorghe Bibescu, fost domnitor.

Mobilierul, ușile și catapeteasma au fost realizate în România, de Petre și Mihai Babici, în timp ce vitraliile au fost făcute pe comandă în Germania, unde au fost ornate cu stemele familiei Brâncoveanu și ale Țării Românești, iar policandrul (candelabrul principal) a fost realizat cu măiestrie la Viena.

În ciuda trecutului său amar, biserica îi invită pe oameni la sărbătoare

Trecutul tragic al neamului Brâncoveanu, dar și faptul că aici sunt amenajate două locuri de veci nu a transformat biserica într-un lăcaș de evitat sau unul egal cu tristețea, ci dimpotrivă. Cu timpul, în secolul XX biserica „Domnița Bălașa” a devenit una dintre cele mai elegante și apreciate biserici din oraș, unde lumea bună venea să organizeze nunțile și botezurile, o celebrare care contrastează cu suferința celor care au clădit acest lăcaș. Un aspect interesant este statutul de biserică „de sărbătoare” a bisericii „Domnița Bălașa”, aici nefiind organizate vreodată ceremonii de înmormântare. În urma cutremurului din 1977, biserica a avut nevoie de lucrări de consolidare, iar în 1994 aceasta a fost resfințită, cu prilejul canonizării Sfinților martiri români Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi, care au fost adăugați hramului lăcașului de cult.

CITEȘTE ȘI

Un nou târg de Crăciun în București. E la Primăria S2 și e plin de decorațiuni, felicitări și alte lucrușoare făcute de copii instituționalizați. Obiectele n-au preț fix, fiecare dă cât îl lasă inima

Băcăniile din București, comorile pierdute ale orașului. Povestea vestitei băcănii a lui Dragomir Niculescu

Bucureștioara – povestea pârâului îngropat în inima Bucureștiului. A fost acoperit, în timp, de clădiri și era poreclit în culori foarte maro

Cookies