BAZAR

Doliu în lumea teatrului. Unul dintre cei mai buni profesionişti din domeniu a murit

Uniunea Teatrală din România îşi exprimă adâncul regret la dispariţia artistei Mirunei Boruzescu. Scenografa, care s-a stins din viaţă la vârsta de 68 de ani, a realizat costumele actorilor pentru filme de referinţă ale cinematografiei româneşti precum Felix şi Otilia (1972), Cu mîinile curate (1972), August în flăcări (1973), Duhul aurului (1974) şi O vară de neuitat (1994), scrie Realitatea.net.

Scenografa a murit în data de 4 aprilie, trupul neînsufleţit al acesteia urmând să fie adus în ţară şi depus luni, 14 aprilie, la capela Cimitirului Bellu Militari din Capitală. Înmormântarea va avea loc miercuri, 16 aprilie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Militari, notează gandul.info.

Miruna Boruzescu a însoţit în drumul lung al creaţiei pe regizorii Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, alături de care a lucrat în ţară şi străinătate. A colaborat cu mai multe instituţii culturale şi festivaluri. În Franţa a lucrat cu Théâtre National de Chaillot, Comédie-Française, Opéra National de Paris şi la Festivalurile de vară de la Aix-en-Provence şi Avignon. În America de Nord cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) şi Vancouver Opera. În Europa Occidentală cu Festivalul Maggio Musicale (Florenţa), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam), şi Théâtre Royal de la Monnaie (Bruxelles).

În 1995 a obţinut Premiul pentru scenografie al Uniunii Cineaştilor din România, pentru costumele la filmul O vară de neuitat. Un an mai târziu este nominalizată pentru Premiul Helen Hayes (la secţia „Outstanding Costume Design, Resident Production” cu piesa Tartuffe, 1986), iar în 2006 a fost premiată pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER pentru scenografie.

În 2010, cu prilejul premierei spectacolului Salome de la Opera din Madrid, auzeam din nou de Miruna Boruzescu ca de unul dintre cei mai buni profesionişti din domeniu.

Toate acestea o înscriu în categoria artiştilor renumiţi de care ne vom aduce aminte cu drag, pentru multă vreme de acum înainte.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button